Zdravlje

Direktno.rs

28. 03. 2022. 16:50 0

Zašto "pokupite" sve bolesti iz okoline?

Stomačni grip, kašalj, prehlada, angina... Ako vam je lista bolesti koje dobijate od ljudi sa kojima se susrećete sve duža, ne brinite, niste žrtva neke vrste prokletstva zbog kojeg sve bakterije i viruse koji kruže oko vas unesete u vaš sistem. Imuni sistem ima određenu ulogu u tome, ali ne onoliko koliko mislite.

Često sami možete sprečiti bolest. Imuni sistem je zapravo prilično složen, jer se sastoji od raznih organa, ćelija i proteina, a njegov posao je da zaštiti organizam od potencijalno opasnih supstanci i tako obezbedi opstanak. Može da spreči i neutrališe pretnje koje predstavljaju bakterije, virusi, paraziti, oblici buđi... Ali ovo ne funkcioniše u trenu. Potrebno je neko vreme i „napor“ tijela, pa ponekad imate dosadne simptome kao što su suzenje očiju i začepljen nos. Evo niza reakcija imunog sistema...

Ako je vaš imuni sistem aktivniji, intenzivnije će reagovati, pa ćete češće biti bolesni ili imati teže tokove bolesti. Svaki imuni sistem na svoj način reaguje na infekcije, pa učestalost bolesti ne ukazuje na jači ili slabiji imuni sistem. Na primer, veća je verovatnoća da će se razboleti oni koji nisu bili izloženi određenim virusima i zato nisu proizveli mnogo antitijela.

Moramo da znamo da nas imuni sistem može zaštititi samo ako mu obezbedimo sve što mu je potrebno za funkcionisanje. Verovatno već znate o čemu se radi:

upravljanje stresom
uravnotežena ishrana
dovoljna količinu vežbanja svaki dan
uredan ciklus spavanja
Znamo da je ovo lakše reći nego učiniti, ali naići ćete na mnogo zdravstvenih problema ako zanemarite bilo šta od nabrojanog.

Higijena takođe igra veliku ulogu kada je reč o tome koliko puta ćete se razboleti. U poslednje dve godine verovatno ste promenili mnoge higijenske navike, kao što je pranje ruku. Ovom navikom ste već sprečili i možete sprečiti mnoge infekcije. Samo pomislite na sve stvari koje ste već dotakli tog dana. Sa sobom svakako nosite telefon koji ima dosta prljavštine, možda ste koristili javni prevoz, koristili toalet na poslu...

Jenan od dobrih higijenskih saveta je i - ograničiti dodirivanje lica. To radite uglavnom nesvesno, pa pokušajte da posvetite više pažnje i podsetite se da to ne radite.

Pored svog imunološkog sistema i higijene, proverite i kako komunicirate sa drugima. Ima li mnogo fizičkog kontakta između vas, volite li da se grlite, ljubite u obraze, rukujete? U tome, naravno, nema ništa loše, ali u vreme kada ima najviše virusa i bakterija, trebalo bi da ograničite takvu interakciju.

Naravno, uradite to i kada i sami imate znake prehlade. Na kraju, uverite se da je vaša radna površina uvek čista.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati