Zdravlje

Direktno.rs

14. 03. 2022. 13:46 0

Revolucionaran test: Otkriva 4 ženska karcinoma

VID test će omogućiti da najčešće vrste raka budu "sasečene u korenu" pre nego što počnu da se šire.

Evropski naučnici razvijaju revolucionarni test koji može da otkrije, ali i predvidi razvoj četiri najčešća karcinoma koji se javljaju kod žena. Reč je o karcinomu dojke, materice, jajnika i grlića materice.

Na osnovu jednog uzorka ćelija uzetih iz grlića materice za rutinsko testiranje, otvoren je put za ranu dijagnozu drugih ginekoloških karcinoma, a ne samo karcinoma grlića materice.

Istraživači predvođeni dr Martinom Vikanderom sa univerziteta u Insbruku, procenjuju da će na kraju VID test omogućiti najraniju dijagnozu najuobičajenijih karcinoma u mlađoj životnoj dobi. Tako će biti povećana šansa da će rak biti “sasečen u korenu” pre nego što počne da se širi, što bi bio značajan korak za zdravlje žena.

Istraživači su koristili uzorke ćelija od 242 žene sa rakom jajnika i 869 bez karcinoma, identifikujući pomoću veštačke inteligencije jedinstveni DNK potpis koji se može koristiti za otkrivanje raka ili predvideti da će se on pojaviti u budućnosti. Test je obuhvatio 71,54 odsto žena mlađih od 50 godina i 54,5 odsto žena starijih od 50 godina koje su imale rak jajnika.

Saobraćajni znakovi koji zaustavljaju i oduševljavaju stotine vozača ali sa razlogom: Prava umetnost
Slična studija sprovedena je na uzorcima ćelija od 329 žena sa rakom dojke i 869 bez raka, sa sličnim pozitivnim rezultatima.

Rak jajnika izaziva najveći procenat smrtnosti od svih ginekoloških karcinoma, jer se u 75 odsto slučajeva dijagnostikuje u kasnoj fazi, kada se kancerogene ćelije već prošire na druge organe.

Rak dojke je takođe čest karcinom kod žena, ali ga je lakše otkriti zahvaljujući mamografiji i biopsijama.

Cilj u budućnosti je da svaka žena koja se podvrgne VID testiranju dobije poseban “bod” za svaki od četiri karcinoma koja se najčešće javljaju kod žena.

One sa viši “skorom” češće će moći da idu na mamografiju i druge preglede.

Međutim, potrebna su dalja ispitivanja i istraživanja da bi prognostička efikasnost VID testa bila potvrđena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati