Zdravlje

Direktno.rs

12. 10. 2021. 15:29 2

Uvećanje limfnih čvorova od buster doze: Reakcija?

Kod pojedinih osoba koje su nedavno dobile pojačanu (booster) dozu vakcine protiv kovida-19 dolazi do pojave otečenih limfnih čvorova. Lekari kažu da se oko toga ne stvara panika. Otečeni limfni čvorovi prouzrokovani vakcinacijom su privremeni, bezopasni i znak su da vakcina deluje.

Ali da bi se izbegla nepotrebna anksioznost i neizvesnost, žene koje planiraju da idu na mamograf trebalo bi da znaju da bi otečeni limfni čvorovi koji mogu da se pojave odmah nakon doze vakcine mogli da se pojave i na mamografu, rekao je ove nedelje najviši zvaničnik američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

"Ako ste žena, i planirate da idete na mamograf, a dobili ste vakcinu, obavetite lekara o tome", rekao je dr Piter Marks šef Centra za biološku evaluaciju i istraživanja pri FDA i dodao:

"Ako je već potrebno, prvo bi trebalo da odete na mamograf, pa da primite vakcinu, ili ćete da sačekate nekoliko nedelja, jer ako se ti limfni čvorovi pojave na mamografu, oni mogu da pokažu  lažnu sliku", rekao je Marks.

On je takođe dodao da je to "zaista bezopasna stvar, osim ako pokreće dodatnu medicinsku istragu, pa je to samo nešto čega treba biti svestan".

Da budemo jasni: "Vakcina protiv kovida-19 ne prouzrokuje karcinom dojke niti povećava rizik od karcinoma dojke", rekla je dr Liza En Mulen, docent radiologije i radiološke nauke na "Johns Hopkins Medicine" i dodala da "vakcina može da poveća limfne čvorove, a to uključuje i primenu doze pojačivača (booster)".

Zašto se to dešava?

Nakon dobijanja vakcine, limfni čvorovi u području pazuha ponekad mogu da se uvećaju dok se imunološki sistem aktivira i stvara armiju antitela.

"Ti uvećani limfni čvorovi mogli bi da se pojave na mamografiji", rekla je dr Koni Lehman, šefica snimanja dojki u Opštoj bolnici u Masačusetsu i profesor radiologije na "Harvard Medical School".

"Vakcina podstiče imunološki odgovor tela koji je neophodan za borbu protiv koronavirusa, ako uđe u telo neke osobe", rekla je dr Lehman i dodala da su "uvećani limfni čvorovi dokaz da vakcina radi upravo ono što je našem telu potrebno".

Nisu samo vakcine protiv kovida-19 te koje mogu privremeno da promene izgled limfnih čvorova. I vakcine protiv gripa, vakcine protiv herpesa zostera i vakcine protiv difterije/tetanusa/velikog kašlja (DTP) takođe mogu da dovedu do ove pojave.

Često se povećani limfni čvorovi  nakon vakcine protiv gripa pojavljuju na mamografiji u oktobru.

"Voleo bih da mesec za podizanje svesti o karcinomu dojke pomerimo sa oktobra na neki drugi mesec, poput maja ili juna, jer je svake godine i sezona vakcina protiv gripa u to vreme", rekao je Mulen za CNN.

"Verovatno ćemo zbog vakcine protiv gripa i uvećanih limfnih čvorova  nakon toga često tražiti od žena da urade i dalja istraživanja, da bi bile potpuno sigurne", rekao je Mulen.

Kako bi žene trebalo da usklade primanje vakcine i mamografiju?

"Žene koje ispunjavaju uslove za dodatnu dozu vakcine i koje takođe planiraju mamografiju u bliskoj budućnosti trebalo bi da provere kod svog lekara kada to da urade", rekao je Marks.

Predlog je da se uradi prvo mamografija, pa vakcinacija, ili da se sačeka nekoliko nedelja nakon vakcinacije, pa da se uradi mamografija.

Dok dr Lehman apeluje na žene da "ne odlažu vakcinaciju i ne odlažu mamografiju", već da usklade mamografiju sa vakcinacijom i oko toga se konsultuju sa svojim lekarom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati