Zdravlje

Direktno.rs

04. 06. 2021. 16:26 3

Mozak i testisi su sličniji nego što ste mislili

Izreka o kojoj muškarci misle pognute glave dobila je novo značenje. Novo istraživanje pokazalo je da postoji mnogo sličnosti u strukturi muškog mozga i testisa, piše portal "Science Alert".

Mozak i testisi imaju najveći broj zajedničkih proteina u poređenju sa drugim organima, zaključio je tim naučnika biomedicine sa Barbarom Matos na čelu, piše časopisu "Royal Society Open Biology".

I dok mozak ima vrlo složenu ulogu - on kontroliše naše telo, prima i tumači signale naših čulnih organa i jedini koji misli i oseća, dok ljudski testisi imaju samo dve funkcije, proizvodnju sperme i hormona.

Ranije studije sugerisale su da postoje veze između seksualne disfunkcije i poremećaja mozga, čak i između kvaliteta sperme i inteligencije. Sami po sebi ove veze ne znače mnogo, ali portugalski naučnici pronašli su objašnjenje zašto možda i dalje postoje.Uporedili su proteine iz 33 tipa tkiva, uključujući srce, creva, matericu, jajnike i placentu, i otkrili da mozak i testisi imaju 13.342 uobičajena proteina. To potvrđuju studije ekspresije gena koje su pokazale da ova dva udaljena organa dele najveći broj gena među svim organima u telu.

Kada su proučavali koji su od uobičajenih proteina najizraženiji, Matos i kolege su otkrili da su to proteini koji su uglavnom uključeni u razvoj tkiva i ćelijsku komunikaciju. To ima smisla ako uzmete u obzir koliko su ova dva organa neočekivano slična.

Mozak i testisi su pohlepni za energijom koja ima "gorivo" za vrlo zahtevne procese poput razmišljanja i proizvodnje nekoliko miliona spermi dnevno. Tako oba organa imaju specijalizovane ćelije koje podržavaju vrlo vredne neurone u mozgu i ćelije u testisima koje treba dobro "hraniti".

Pored toga, uprkos svojoj vrlo različitoj svrsi, neuroni na nekoliko načina funkcionišu slično spermi. Obe vrste ćelija imaju važan zadatak premeštanja stvari iznutra ka spoljašnjem okruženju, odnosno međućelijskom prostoru, što je proces koji se naziva egzocitoza.

- Ovo je nedovoljno istraženo područje i treba razjasniti vezu između ovih tkiva, što bi pomoglo da se razumeju disfunkcije koje utiču na mozak i testise - napisali su portugalski naučnici.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati