Zdravlje

Direktno.rs

08. 04. 2021. 06:00 0

Kako prepoznati: Obična glavobolja ili migrena?

Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja, a na svetu tri četvrtine žena pati od nje. Najčešće u dobi između 20 i 40 godina, ali dešava se i kod tri do šetiri odsto dece. Pojavljuje se zbog nedostatka sna i izlaganja jakom svetlu, ali pošto je češći kod žena, ubrajaju se i hormonalne promene.

Česti neželjeni efekti

Međunarodno društvo za glavobolje objavilo je klasifikaciju glavobolja, koje su podeljene u dve grupe - takozvane primarne glavobolje, koje uključuju sve vrste migrene, tenzijske glavobolje, klaster glavobolje i sekundarne, nastale kao rezultat nekih patoloških događaja u strukturama u glavi, krvnim sudovima i kao rezultat nekih bolesti.

Ako vam je glavobolja ograničila aktivnosti na jedan dan ili više u poslednja tri meseca, ako vam je mučno ili povraćate tokom glavobolje, ako vas muči svetlost kada vas boli glava, onda verovatno patite od migrene.

Najčešći neželjeni efekti su pulsirajući bol u sredini glave i povećana osetljivost na svetlost, zvukove i mirise. Iako tačan uzrok još nije poznat, smatra se da se migrena javlja kao rezultat preosetljivosti mozga, nekih neuroloških poremećaja, a krivci mogu biti geni, stres, nedostatak sna, dugotrajno izlaganje jakim svetlosnim nadražajima, atmosferske promene ili hormonalne promene.

Kod žena su najčešće uoči menstruacije ili usred ciklusa i u ovulaciji, a obično se proređuju tokom menopauze.Manje rizika

Da bi smanjili rizik od napada migrene, stručnjaci savetuju da naučite da upravljate stresom, ne preskačete obroke, pridržavate se određene satnice spavanja, izbegavate jaku svetlost i iritantne mirise.

Lečenje migrene treba započeti paracetamolom, acetilsalicilnom kiselinom i drugim nesteroidnim antireumatskim lekovima. Ali ako ovi lekovi nisu efikasni, pređite na one iz grupe triptana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Sve je zauzeto

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati