Zdravlje

Direktno.rs

14. 05. 2020. 06:51 1

Četiri NEOPHODNE promene posle izolacije

Druženje samo sa ukućanima, neizvesnost zbog situacije s pandemijom i čest boravak kod kuće sigurno su doprineli čestim promenama raspoloženja i težnjama za nekim drugačijim životom.

Posle izolacije potrebne su nam promene koje uključuju odmor, uživanje u prirodi i ponovno punjenje baterija. Koje su to promene koje već danas možete da otpočnete?

Nađite vremena za sebe

Zbog pandemije provodimo više vremena sa članovima porodice nego što bismo to radili u normalnim okolnostima, što ponekad otežava pronalaženje vremena za sebe. Ako uključimo rad od kuće, pronalaženje vremena za sebe i činjenje stvari koje nas čine srećnim čini se kao nemoguća misija.

Jednom kada se probudite ujutro, prvih sat vremena možete iskoristiti kao vreme za sebe. Uz šolju vašeg omiljenog jutarnjeg napitka, možete uživati u vašem omiljenom romanu, provesti neko vreme na mreži ili jednostavno uzeti papir i olovku i isplanirati ceo dan. Nije tajna da smo ujutro odmaraniji i koncentrisaniji, tako da će ideje doći same od sebe. Ako ste preopterećeni odgovornostima i uopšte ne možete da pronađete vreme za sebe, pokušajte da podelite odgovornost sa ostalim ukućanima. Tako ćete se malo osloboditi i naći vremena za opuštanje i uživanje.

I zapamtite, više ne možete da preskočite vreme za sebe. Odvojite najmanje 15 minuta dnevno za sebe i svoje hobije.

Započnite dan kako treba

Jutarnje vežbe su najbolji način da započnete dobar dan sa puno energije. Uz to, jutarnji trening doprinosi boljem raspoloženju i smanjuje depresiju i anksioznost. Trening uglavnom poboljšava cirkulaciju i dotok krvi u mozak, a samo 30 minuta vežbanja poboljšava našu memoriju i pažnju.

Vežbanje je najbolje raditi ujutro kada ste još odmarani i puni energije. Pored toga, ako odložite trening za popodne ili uveče, veća je verovatnoća da ćete biti zaokupirani nekim drugim obavezama.

Ako vam je teško da se naterate na vežbanje ujutru, možda je sve stvar vašeg okruženja. Promenu koju danas možete odpočeti je vežbanje u prirodi i na svežem vazduhu.

Više vremena provodite u prirodi

Ako ste do sad proveli premalo vremena u prirodi, možda ćete sledeće navike promeniti u najkraćem mogućem roku.

Na Univerzitetu u Velikoj Britaniji objavljena je naučna studija koja je dokazala da su ljudi koji provode najmanje 120 minuta nedeljno u prirodi zdraviji i mentalno stabilniji od onih koji to ne rade.Boravak u prirodi jača naš imunitet i snabdeva telo vitaminom D. Pored toga, boravak u prirodi može ublažiti simptome “računarskog” sindroma koji utiče negativno na naš vid. Neki od simptoma su zamagljeni vid, crvene i suve oči, iritacija, glavobolja i bolovi u vratu i leđima. Ako primetite bilo koji od simptoma, svaki dan izdvojite najmanje pola sata za šetnju u prirodi.

Studija objavljena 2011. godine u Japanu takođe je dokazala da šetnje u prirodi spuštaju krvni pritisak, adrenalin i smiruju rad srca. Nije tajna da priroda ima pozitivan uticaj i na naše mentalno zdravlje. Studija u Velikoj Britaniji, koju je objavila organizacija za mentalno zdravlje “Mind”, pokazala je da je boravak u prirodi smanjio depresiju kod čak 71 odsto ispitanika.

Dnevnik pozitivnih misli

Promena koju danas možete započeti je i dnevnik pozitivnih misli, koji će vas motivisati i oraspoložiti čak i u trenutnoj situaciji. Često stres koji dolazi sa svakodnevnim obavezama preokupira naše misli i teško se koncentrišemo na pozitivno. Trik koji uvek pomaže je da na parčetu papira zapišete lepe misli ili napravite spisak stvari za koje ste zahvalni.

Zato započnite svako jutro pozitivnom rečenicom koju ćete zapisati na papiru, i stavite je na vidljivo mesto da biste tu rečenicu mogli pročitati nekoliko puta dnevno.

Iako se mere ublažavaju, činjenica je da više ništa neće biti isto i da ćemo morati da naučimo da živimo po nekim novim pravilima. Pokušajte da izvučete ono najbolje iz trenutne situacije, posvetite se svom fizičkom i mentalnom zdravlju, provedite više vreme sa porodicom i prijateljima i priuštite sebi ove male promene koje će vas uvek iznova inspirirati.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati