Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Zdravlje

[ Izvor: Nedeljnik.rs ]

13. 11. 2022. 07:00 0

Neraskidiva veza hrane i tuge

Kada je njen suprug Bil preminuo pre šest godina, Mišel Zavadski spremila se za tugu. Bili su zajedno 47 godina – od srednje škole – i znala je da će život bez njega biti težak.

Ono što nije očekivala, međutim, bilo je koliko joj je zapravo teško da bude sama. Koliko će joj teško pasti da ode na večeru sa prijateljima i jedino ona kući pođe sama. Ili kakav će osećaj biti hodati među policama u supermarketu, pored hrane koju je on voleo.

“Svuda su okidači u vidu hrane“, kaže Mišel.

Veza između hrane i tuge je duboka: u gotovo svakoj kulturi, rođaci i prijatelji donose granu u kuću pokojnika za one koje je sa sobom ostavio. Za supružnika naviknutog da svaki obrok deli sa partnerom tuga može da se produži i stalno obnavlja u procesima kupovine, pripreme i jedenja hrane. Ova veza se, međutim, tek u poslednjih desetak godina percipira kao nešto što onima u žalosti može naneti štetu.

Organizacija The Dinner Party, koja se proteže na više od 100 gradova širom sveta, organizuje obroke na kojima se okupljaju ljudi u dvadesetim i tridesetim koji su izgubili nekoga.

U predgrađu Čikaga, grupa pod imenom Culinary Grief Therapy direktno se bavi vezom između hrane i udovištva. Ova grupa je i nastala tokom istraživanja iz 2016. o poteškoćama obedovanja i kuvanja posle smrti partnera.

“Kuvanje i ručanje su najpotcenjeniji aspekti tuge”, kaže Heder Nikrend, vodeća autorka istraživanja. “Da li ikada pitate nekoga kako se snalazi u supermarketu i da li dobro jede?”

Ona je osnovala grupu CGT koja ožalošćene uči kako da kupuju i kuvaju za jednu osobu.

Mišel Zavadski je jedna od tridesetak udovica i udovaca koji posećuju veliku kuhinju u kojoj se upoznaju sa receptima sa minimalnim brojem sastojaka: grilovano povrće sa maslinovim uljem i solju, jednostavna pečena piletina, pasta.

“Na početku nisam želela da kuvam”, kaže Dajen Kantak (78) koja deli pult sa Mišel. “Jela sam pahuljice.”

Dajen je sa svojim pokojnim mužem Fransisom bila u braku 54 godine pre nego što je on preminuo 2013. Dve žene su ćaskale dok seckaju luk. Mišel je pomogla starijoj Dajen da otvori teglu. Kada su svi seli da jedu, većina je govorila o tome koliko je teško isplanirati obroke za jednu osobu.

“Reč je o najprostijim stvarima, kao kad pitam sebe šta bih za večeru”, kaže Pet Smit (60). “A onda ne znam. Šta želim za večeru?”

Mišel se slaže s njom. “Nemate nikog da vam da ideju.”

Za partnere koji ranije nisu kuvali, stvar je još teža. Dobar deo njih se iz mamine kuhinje samo preselio u kuhinju svoje supruge.

“I dalje čuvam njene začine u kuhinji”, kaže Džoni Futman koji je već u osmoj deceniji života. On posećuje grupu koja okuplja muškarce u bolnici Kalvari u Njujorku. “Ostavio sam ih tamo kao uspomenu, iako ih ne koristim.”

Debora Stivens (64) koja živi u Južnoj Karolini izgubila je 32 kilograma otkada je njen suprug Dejvid preminuo pre dve godine. Mesecima je u toku dana unosila samo šoljicu kafe ujutru i štapić sira po podne.

“Hrana je bila poslednje što sam želela”, kaže. Njen pokojni muž je obožavao da jede i ona je obožavala da kuva za njega.

Sam ukus hrane može biti kao izdaja. Jedan partner može da oseti miris pečuraka koje se sotiraju u puteru, a drugi ne.

Svake godine na godišnjicu njihovog prvog sastanka, Mišel Zavadski odlazi u restoran u kojem je bila sa Bilom kada je imala 15 godina. Naručuje sok i sendvič koji su jeli zajedno pre 50 godina i samo sedi tamo i misli o njemu.

“Verovatno me gleda odozgo i kaže: ‘Stvarno, Mišel? Stvarno?’”, kaže ona smejući se. “Ali meni pomaže. Držim se tih sećanja i konačno mogu da se ponovo smejem sa njim.”

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dijalog

Zoran Živković [02.12.2022.]




Anketa

Ko je kriv za ispadanje Srbije sa Mundijala?

Rezultati

Video dana

Jede k'o ptičica