Poznati

Direktno.rs

29. 11. 2021. 11:18 0

Modni svet oplakuje dizajnera "Luj Vitona"

Modni svet od nedelje uveče izgovara samo jedno ime - Virdžil Abloh. Modni dizajner i kreativni direktor muške modne linije u imperiji "Luj Viton" preminuo je u 41. godini, u bolnici u Hjustonu, nakon što je izgubio borbu sa kancerom, o kojoj javnost ništa nije znala.

Smrt ga je zadesila samo dva dana pre nego što je u Majamiju trebalo da predstavi mušku Luj Viton kolekciju za proleće 2022. godine.

Abloh koji je stajao i na čelu megauspešnog brenda Off-White, od 2019. godine bolovao je od veoma retkog i agresivnog oblika raka angiosarkom.

Nezavisno od modnog sveta uspeo da se uspostavi i kao prilično istaknuto ime i u svetu umetnosti. Iako je bio više od deset godina u svetu mode, njegovo primarno zvanje je arhitekta, pa i nije toliko neobično da sve što je radio vrišti “umetnost”.

Pre nego što je počeo da radi kao stažista za Fendi, iste godine kada je i Kanje Vest bio tu, bavio se dizajnom i arhitekturom u najširem mogućem smislu te reči. Nakon toga je u Čikagu otvorio radnju "RSVP Gallery", čije je ime već bilo dovoljno da dokaže njegovu naklonost art svetu, a 2012. godine je pokrenuo Pyrex Vision, sa idejom da više bude umetnički eksperiment nego bilo kakav biznis model i pravo preduzetništvo.

Snažnom umetničkom vizijom je započeo i Off-White naredne godine, ali je od tada postao ozbiljna superzvezda modnog sveta, ali i i onog drugog - umetničkog.

Tako je preminuli umetnik bio tema velikih muzejskih i galerijskih izložbi, a posebno je podržavao savremenu umetničku scenu, te je tako veliki deo svog vremena proveo u druženju sa umetnicima, kao što su Kaws, Takaši Murakami i mnogi drugi... Bio je poznat i kao umetnik, arhitekta, dizajner, kustos, dizajnirao je nameštaj...

Bio je poznat kao "kralj kolaboracija". Sarađivao je sa mnogim poznatim brendovima, kao što su: Nike, Ikea, Evian, Moet, Vitra, Mercedes, Champion, Levis, Byredo...

U septembru 2019. godine, Abloh je najavio tromesečnu pauzu i povlačenje iz javnog sveta kao i otkazivanje svih putovanja. Nakon nekoliko putovanja tokom avgusta, skrenuta mu je pažnja da se ne može više istim tempom, i da preopterećeni raspored koji uključuje i po desetak internacionalnih letova nedeljno i pojavljivanje na događajima širom sveta, moraju biti zamenjeni danima mirovanja.

Sada je jasno, da mu je tada najverovatnije i bilo dijagnostikovana neizlečiva bolest.

U svojim objavama na društvenim mrežama, sve najveće svetske modne kuće - od Versaćea, Gučija, Diora, pa do Žakmusa izražavaju šok, nevericu i veliku tugu, povodom iznenadne smrti ovog vrhunskog dizajnera.

- Bio je vizionar u svetu mode i njegovo prisustvo će svima duboko nedostajati. Njegovo nasleđe živeće sa nama večno - navodi se u saopštenju modne kuće Versaće.

Od Virdžila se potresnim rečima oprostio i njegov prijatelj - muzičar Farel Vilijams.

- Moje srce je slomljeno. Virdžile, bio si ljubazan i darežljiv kreativni genije. Tvoj ljudski i duhovni rad, živeće večno. Šaljem ljubav i svetlost tvojoj supruzi, deci, porodici i prijateljima. Ti si sada sa Gospodarem. Sijaj! - napisao je Farel.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati