Muzika

01. 03. 2024. 05:35 3

Bude sreću: 10 italijanskih pesama, čist užitak!

Danas "kancona" fazon i podsećanje na deset italijanskih pesama čija popularnost je daleko premašila granice popularne Čizme. Moda, kuhinja, kultura njeni su zaštitni znaci, kao i kafica, pa uz ovaj tekst i muziku uživajte u prvoj jutarnjoj.

1. Toto Cutugno – L'italiano

Počinjemo sa čuvenim hitom Toto-a, mada smo od njega slušali i "Insieme", "La Mia Musica" i druge, ali je ipak najpoznatiji po ovoj pesmi. Skoro da nema čoveka koji ne zna početak refrena, a takođe je nezaobilazna na kursevima italijanskog! Inače, pesma je iz 1983. godine!

2. Eros Ramazzoti – Cose Della Vita

Eros je imao više hitova koje smo slušali, ali je proboj imao sa ovim, iz 1993. godine. Pesma je dobila još veću popularnost kada je 1997. urađena verzija sa Tinom Turner!

3. Anna Oxa – Dona Con Te

Italijanka albanskog porekla, poznata po baršunastom vokalu i po tome što se pretplatila na festival San Remo, na kome je učestvovala više puta. Popularnost kod nas joj je opala posle kritika vezanih za Kosovo, ali svakako joj ne možemo sporiti hitove. Žene često posvećuju ovu pesmu svojim partnerima, mada bi trebalo pre toga da proverite da li zna italijanski!

4. Nino D'Angelo – Senza giacca e cravata

Ovaj duet sa Brunellom Selo, Nino je otpevao na festivalu San Remo 1999. godine. Pesma je postigla izuzetnu popularnost kod nas, a jezik u pesmi nije čist italijanski, već dijalekt koji se može čuti u Napulju, i jugu Italije uopšte. Za sladokusce – postoji i naša verzija ove pesme "Slavija"!

5. Al Bano & Romina Power – Felicità

Albano Carrisi je nadaleko poznat po svom moćnom vokalu, a svetsku slavu je dobio ovim hitom sa Rominom, koja je jedno vreme bila i njegova supruga. Romina je pre svega glumica, ne pevačica... Poznati su i po pesmama "Sharazan", "Liberta", "Sempre Sempre" i drugim.

6. Adriano Celentano – 24 Mila Baci

Jedan od najpopularnijih i najprodavanijih italijanskih pevača ikada, Adriano je svetski poznat po svom hitu o 24 hiljade poljubaca, ali i mnogim drugim. 

7. Nek – Laura Non C'è

Ovaj momak je internacionalnu slavu stekao 1997. kada je izbacio ovaj hit. Inače, Nek je iz Modene, a peva i snima na italijanskom i španskom!

8. Umberto Tozzi – Ti amo

Umbertova pesma iz 1977. odmah je doživela internacionalnu popularnost, pa je i obrađivana veliki broj puta na različitim jezicima! Ono što je "Dona Con Te" za dame, to je ova pesma za pripadnike jačeg pola.

9. Gigliola Cinquetti – Non Ho L'età

Čuvena Gigliola (čita se Điljola) se predstavila ovom pesmom na Evroviziji u Kopenhagenu davne 1964. godine – i pobedila! Ona je tada imala samo šesnaest godina, što je čini drugom najmlađom takmičarkom na ovom takmičenju, a pesma je postala hit u Evropi, i obrađena je na više jezika! Interesantan je podatak da je upravo ovu pesmu pevala Bebi Dol u Rimu na evrovizijskom takmičenju, jer je pred svaki nastup puštan snimak takmičara koji peva deo neke italijanske kancone! Gigliola je to veče vodila program, zajedno sa Toto-om!

10. Tiziano Ferro – Perdono

Da li se sećate kako smo lomili jezik kako bismo otpevali sve reči? Pesma je izbačena kao njegov debi singl 2001. godine, najavljujući album "Rosso Relativo", i našla se na prvim mestima lista širom Evrope! Poslednji album "L'amore é Una Cosa Semplice"izbacio je u novembru 2011. godine, u slučaju da se pitate šta je s njim!

Još jednoim - uživajte!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati