Film i TV

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

06. 03. 2022. 22:45 2

Biković: Opasno je cenzurisati umetnike

"Apsurdno je vreme u kojem trenutno živimo. Besmisleno je mačke zabranjivati, a umetnike cenzurisati i zabranjivati je opasno", poručio je glumac Miloš Biković na zatvaranju 50. Festa u "Kombank dvorani".

Glumac Miloš Biković predsedavao je žirijem Glavnog takmičarskog programa 50. Festa, koji je u nedelju uveče zatvoren dodelom nagrada i koncertom Simfonijskog orkestra RTS-a.

Na svečanoj ceremoniji Biković se, pre uručenja nagrada Beogradski pobednik za najbolji debi, film, scenario, žensku i mušku ulogu u ime kolega iz žirija, u kome su još bili i Tamara Dragičević, Đerđi Raduli, Argiris Papadimitropulos i Toni Gojanović, obratio publici rekavši kako je veliko zadovoljstvo raditi kada imate mnogo više dobrih filmova koji su zaslužili nagrade nego samih nagrada:

- Kakvu god odluku da donesete ona ne može da bude apsolutno pravična. Mislim da smo kao žiri imali takvu situaciju i to u vreme kada se nažalost umetnici cenzurišu i zabranjuju, u vreme kad se iz nekog razloga zabranjuju i mačke -kazao je glumac.

Apsurdno je, kako je istakao, vreme u kojem trenutno živimo:

- Besmisleno je mačke zabranjivati, a umetnike cenzurisati i zabranjivati je krajnje opasno. Nadam se da su ovih nekoliko dana Festa bili neka oaze slobode i mogućnost da se govori i komunicira, o čemu je većina filmova i govorila. I nadam se da su ovih nekoliko dana Festa za vas bili toliko dragoceni koliko i za nas u žiriju. Nadam se da ste uživali. Hvala vam u ime žirija i hvala što ste toliko godina verni Festu - kazao je Biković, dobacujući kroz šalu na kraju kolegi iz žirija Argirisu kako je rekao da je "sve divno, samo super".

Podsetimo, Miloš Biković je govorio i na otvaranju 50. Festa i tada je naglasio koliko mu je ovaj festival značio još od studentskih dana:

- Sećam se kako smo se pre više od 15 godina ufuravali na indeks da bismo gledali projekcije na Festu. Maštao sam o tome da će jednoga dana možda neki moj film biti na Festu - priznao je tada glumac uz konstataciju da je "sada doživeo da bude predsednik žirija".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati