Film i TV

Direktno.rs

05. 01. 2022. 06:00 2

Tajne "Lajanja na zvezde": Čuveni profesor i fikcije

"Lajanje na zvezde" je kultni film reditelja Zdravka Šotre.

Romatična priča svake godine se emituje u sezoni praznika i uvek je zanimljivo pogledati je. Pitka, živahna oda mladosti i danas privlači publiku, iako je snimljena pre više od 20 godina.

Snimljena u Karlovačkoj, a govori o jednoj drugoj Gimnaziji

Radnja filma odvija se početkom šezdesetih godina u izmišljenim Moravskim Karlovcima. Avanture profesora i učenika gimnazije u ovoj provinciji i te kako su prepoznatljive, a replike svih junaka i danas se sa velikim entuzijazmom izgovaraju.

Ipak, mali broj ljudi zna da je Vitezović bio učenik Užičke gimnazije i da je u svom delu merodavno preneo duh starog užičkog kraja. U par kadrova možete da primeti i takozvani "Hotel Pariz", a reditelj aludira na "Mali Pariz", kafanu koja se nekada nalazila u blizini Užičke gimnazije.

Fikcija ili stvarnost?

Iako su mnogi delovi filma čista fikcija, postoje i delovi koji su autobiografski. Tako je u jednom svom intervjuu Vitezović otkrio da profesor Božović, čuveni vođa svih ekskurzija, koga tumači Velimir Bata Živojinović nije fiktivan lik već predstvalja odu čuvenom užičkom profesoru Milanu Popoviću.

- Profesor je bio đački lik za oduševljavanje. Na svojevrstan način oličavao je neobičnog profesora. Ima ga u Kosti Vujiću, ali je ceo "Lajanju" kao profesor Božović - otkrio je u jednom svom intervjuu Vitezović..

Ko je bio Milan Popović?

Milan Popović je bio užički legendarni profesor istorije. O njemu su generacije gimnazijalaca pričale anagdote. Bio je omiljen među kolegama, učenicima, Užičanima. Bio je zaljubljenik u planinarstvo, incijator i osnivač planinarskog društva “Tornik” u Užicu još 1937.godine. Organizovao je planinarske izlete, ali to nije jedino po čemu je bio poznat. Predvodio je školske akcije pošumljavanja u kojima su učestvovali i mladi, ali i stariji. Godine 1950. osnovao je novo planinarsko društvo “Zlatibor”, bio njegov sekretar, predsednik, a potom i njegov doživotni počasni predsednik. Njegova je zasluga što je planinarstvo u Užicu postalo organizovano i masovno.

Anegdote

Milan Popović godinama je štedeo od svoje ne baš velike plate da bi kupio “Fiću”, a tada je bio pred penzijom. Odvezao se fićom u motel na Beloj zemlji. Dok je sedeo i mirno pijuckao piće, banuo je kondukter lokalnog autobusa i sa vrata povikao:

– Ko putuje nek izvoli u kola!

Po staroj navici profesor je skočio i ušao u autobus. Tek kad je stigao kući, setio se svoje nove “Fiće”.

Ovo nije jedina anegdota o profesoru. Anegdote su mnogobrojne. Kada su ocene bile u pitanju koristio je decimale, a stalno je sa sobom nosio blokče i krio ga od ostalih učenika.

Jednom prilikom, mlađi momak mu je dobicivao dok je predavao. Iskočio je iz učionice, kroz otvoren prozor i jurio ga sve do užičke plaže. Kada ga je uhvatio, rekao mu je da je samo hteo da mu pokaže da je brži od njega.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati