Zabava

[ Izvor: Mediji ]

07. 04. 2024. 12:59 2

Koncert Nirvane koji se prepričava: "Mi smo Bijelo dugme"

- Dobro veče, mi smo Bijelo dugme - rekao je Krist Novoselić 1991. godine u Italiji, nakon čega su Kurt Kobejn i njegov bend Nirvana odsvirali koncert koji će se pamtiti.

Tog 16. novembra 1991. Nirvana je obilazila svet u okviru evropske turneje albuma "Nevermind".

Održali su koncert u italijanskom mestu Muggia, koje Slovenci i Hrvati zovu Milje, nedaleko od Trsta u blizini slovenačke i tada još jugoslovenske granice, piše Nedeljnik.

Kurt Kobejn i Nirvana kao Bijelo DugmeVećinu publike tada su činili Slovenci i Hrvati, koji su svakako znali da im je basista Novoselić zemljak. Znao je i Novoselić sa kim ima posla i kome će svirati, pa je po izlasku na binu na nama dobro poznatom jeziku Nirvanu predstavio rečima: "Dobro veče, mi smo Bijelo dugme".

Ako su oni to veče bili Bijelo Dugme, Kurt Kobejn bi kao vođa benda bio u ulozi Gorana Bregovića, iako verovatni nikad u životu nije čuo za našeg čuvenog muzičara.

Koncert je tada počeo rifovima kultne "Smells Like Teen Spirit". Posebno je zanimljivo što su se u komentarima ispod fotografija sa koncerta postavljenih na YouTube uz audio snimak Novoselićevih reči i pesme ljudi javljali pošto su prepoznali sebe na fotografijama.

Ovo je jedina zvanična konekcija grupe Nirvana sa ex YU zvukom. Ipak, postoje razne teorije zavere i sumnjanja. Džoni Štulić je verbalnim akrobacijama ranije optuživao Nirvanu da je pokrala Azru, kao koncept, u kom imamo bend gde tri momka sviraju rokenrol.

Nešto malo očiglednije je poređenje pesme "Hrast" grupe Parni Valjak i "About a girl" od Nirvane. Pesma Parnog Valjka je izašla desetak godina pre Nirvanine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati