Zabava

Direktno.rs

23. 02. 2024. 13:28 0

"Bacila je sve niz rijeku" najtužnija pesma Jugoslavije?

Pesma "Bacila je sve niz rijeku" popularne grupe "Indeksi" je priča o velikoj ljubavi Davorina Popovića i anonimne devojke iz Sarajeva.

"Indeksi" su bili jedna od najpopularnih muzičkih grupa bivše Jugoslavije, a njihove pesme žive i danas. Grupa je osnovana 1965. godine, a prestala je da postoji 2001, kada je preminuo frontmen Davorin Popović.

Njihove balade se i danas rado slušaju, a jedna od njih, numera "Bacila je sve niz rijeku", upisana je u anale jugoslovenske muzike.

Davorin Popović je bio u velikoj ljubavi sa nepoznatom devojkom iz Sarajeva. Devojka je ostala u drugom stanju, te su odlučili da se venčaju. Međutim, kako su tada pisali hrvatski mediji, devojka nije bila spremna za brak, pa je uoči venčanja abortirala i zauvek napustila Davorina.

Autor teksta popularne pesme je Kemal Monteno, a svojevremeno je ovako pričao o tome:

- Uvek govorim istinu, sve priče u mojim pesmama su istinite. Koje god pesme da se setite, sve su to prave priče. Na primer, pesma “Bacila je sve niz reku” je istinita priča. Nija baš sasvim moja priča, dve su priče spojene u toj pesmi - jedna je mog Davorina Popovića, druga je moja iz mladih, dečačkih dana. Davor (Pimpek) je imao curu, bili su pred brakom. Velika je to ljubav bila. I njoj se ukaže prilika da ide u Ameriku. Ali već je bila trudna i ona se odluči, ono… pobaciti. I otud je taj deo "nosila je našu ljubav, našu sreću, prvi cvijet, bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet" - rekao je Monteno jednom prilikom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati