Zabava

Direktno.rs

27. 05. 2023. 17:53 1

"Ulica jorgovana" večna, a odbili "neprihvatljive stihove"

Pesmu "Ulica jorgovana" na stihove šabačkog književnika Ivana Glišića komponovao je Rajmond Ruić, otpevao Darko Domijan, a zatim ponovo oživeo glumac Žarko Laušević u filmu pod nazivom “Smrdljiva bajka”. Malo se zna da je Glišić ove stihove napisao krajem šezdesetih, a ploča koja je proslavila stihove snimljena je 1974. godine.

Glišić je inspirisan mirisom ucvalih jorgovana napisao pesmu, pročitao je svojim drugarima, pesnicima, a na nagovor slikarke Slobodanke Rakić poslao ju je u Zagreb, Rajmondu Ruiću.

Glišić i Ruić su već imali uspostavljenu saradnju, i sa velikim uspehom nastupali su na Omladinskom festivalu u Subotici, pesmom "Trenutak sreće", koju je otpevao Dalibor Brun, a potom i sa pesmom "Zamak od lišća", na takmičenju Muzičke omladine Evrope, u interpretaciji Josipe Lisac. Međutim, "Ulicu jorgovana" odbili su članovi žirija za tadašnje festivale.

Obrazloženje je bilo: "Stihovi su neprihvatljivi! Kako može da se peva ‘’plavi veo, zlatna žica"… I "gori zemlja, gori kamen, sunce ugljen nebo plamen"? Očigledno, članovi žirija nisu znali za stilske figure. Jer ‘’plavi veo’’ je nebo, ‘’zlatna žica’’ je sunce, a u narodu se kaže, kad su vrućine da gori i kamen, gori i zemlja…

"Ipak, Darko Domijan je pesmu uvrstio u svoj repertoar i na gostovanju u Rusiji pobrao je aplauze, pevao ju je na bis“, rekao je ranije Ivan Glišić.

Zagrebačka produkcija ploča "Jugoton" je obaveštena o ovom velikom uspehu, i po povratku iz Rusije Domijan, Ruić i Glišić snimaju singl.

- Ploča se odmah našla na svim top listama, širom bivše Jugoslavije i dijaspore. Promovisana je u Beogradu, specijalna gošća bila je Jadranka Stojaković, a ja sam kazivao svoje stihove. Od tada do danas, ova ploča je stalno doštampavana. Snimili su je i mnogi drugi pevači, a bila je na repertoaru šabačkih 'Čivija', kad je ovaj bend nastupao u sada nepostojećem šabačkom 'Staklencu'. Pesma je bila udarna melodija u povratničkom filmu Žarka Lauševića 'Smrdljiva bajka', a našla se i u dve pozorišne predstave: 'Don Žuan' - Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu, pevao je Sergej Trifunović, i u predstavi 'Nevidljivi', zagrebačkog pozorišta "Gavela" - priča šabački književnik.

Evo i teksta:


Plavi veo, zlatna žica, nježan vjetar, mnogo ptica,
raspukla se svaka grana nad ulicom jorgovana
Odsjaj jutra, rosa blista, cvijet do cvijeta, list do lista,
pčela sanja bijeli vijenac dubok kao gorski zdenac
Jedna klupa, tiha luka tvoje usne, moja ruka,
opet bukti ona vatra zgasla davno ispod hrasta
Gori zemlja, gori kamen, sunce ugljen, nebo plamen,
to u sjenci lome krila zaljubljena dva leptira
Ref. Jedna klupa, tiha luka,tvoje usne, moja ruka,
opet bukti ona vatra zgasla davno ispod hrasta
Gori zemlja, gori kamen sunce ugljen, nebo plamen,
to u sjenci lome krila zaljubljena dva leptira

Pesma je postavljena i na youtube, sa više od milion pregleda. "Ulica jorgovana" našla se i na listi najvećih balkanskih balada. Ima je i na mnogim ‘ evergreen’ kompilacijama. Samim tim, što je starija sve je mlađa, pesma za večnost…

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati