Zabava

Direktno.rs

30. 12. 2022. 17:29 1

11 najboljih novogodišnjih pesama: Favorit?

Vreme novogodišnjih praznika nije potpuno bez pesama namenjenih za tu priliku, ali od mnoštva numera koje pevači snimaju ciljano za ovaj praznik treba izabrati one najbolje.

Ovo su neki od predloga uz koje pesme da se provedete u najluđoj noći, a žanrovski su potpuno različiti. I to ovim redom.

11. Razni izvođači - Srećna ti ova, godina Nova

 Ova pesma snimljena 1990. godine postala je toliki hit da su godinama kasnije mnogi pevači pred Novu godinu snimali slične praznične numere, ali sve su bile samo bleda kopija. Srđan Gojković - Gile, Vlada Divljan, Gorica Popović, Bilja Krstić, Mima Karadžić, Milorad Mandić Manda, Suzana Petričević... ostali su neprevaziđeni, a pesma je toliko zarazna da je i danas obožavaju deca i odrasli.

10. U škripcu - Nove godine

Mini LP "Nove godine" objavljen 1983. godine, kada je beogradski sastav “U škripcu” bio u autorskom, izvedbenom i produkcijskom smislu u samom zenitu. Tada su nastajale njihove najpoznatije pesme, a na tom talasu je i “Nove godine” postala pravi evergrin. Legendarni Milan Delčić Delča sa svojim bendom podario je publici hit koji je i danas nezaobilazan na svim novogodišnjim žurkama.

9. Nervozni poštar – Nova godina kuca na vratimaFolk/hard-rok novogodišnja pesma za kasne sate. Objavljena je na drugom albumu “Zapamti, ja sam gazda” (Jugoton, 1986) ovog, tada neobičnog benda. Producent celog albuma je Rajko Dujmić, a “Nova godina kuca na vratima” je postala jedan od najvećih hitova koji je i danas rado slušan u novogodišnjoj noći.

8. Mariah Carey - All I Want For Christmas Is You

 Jedna od najpopularnijih i najprodavanijih novogodišnjih pesama, nastala je za sat vremena i objavljena 1994. godine. Sada ima novu verziju video-spota i zahvaljujući tome pesma je posle 25 godina zauzela prvo mesto najslušanijih božićnih pesama u Americi.

7. Snoop Dogg feat. Marty James - New Year’s Eve

Bez Snup Doga nema ni dobre žurke, a ova pesma je idealna za novogodišnju proslavu. Iako je snimljena kao promotivni singl za album "Doggumentary" (2010), pesma kao da je ostala pomalo zapostavljena, pa je idealna prilika da se pušta baš za Novu godinu.

6. Gwen Stefani - You Make It Feel Like Christmas ft. Blake Shelton

Pesma sa istoimenog prazničnog albuma koji je objavljen 2017. godine bi svakako trebalo da se nađe na set listi u novogodišnjoj noći. Ne samo zato što u ovoj poletnoj pop pesmi gostuje njen dečko, pevač Blejk Šelton, ni zbog romantične atmosfere koja je dodatno začinjena u spotu sa retro frizurama i odećom, već zato što je to jedna od boljih prazničnih pesama snimljenih poslednjih godina.

5. Eagels - Funky New Year

Pesma koja uopšte ne liči na bend “Eagels”. Objavljena je 1978. godine kao B strana ploče “Please Come Home for Christmas” (na kojoj se nalazi istoimena obrada čuvene pesme Čarlsa Brauna), ova numera je potpuno drugačija od svega što je bend do tada radio. Fanki gruv za prazničnu žurku.

4. Wham! - Last Christmas


Iako osim naslova, skoro da nema reči o Božiću, ovo je jedna od najpoznatijih i nezaobilaznih novogodišnjih pesama na svim listama. Prošlo je 35 godina od kada su Džord Majkl i Endru Ridžli osvajali svetske top-liste sa “Last Christmas” koja je i danas jedna od najslušanijih božićnih pesama. Slušanosti će verovatno doprineti i novi spot u visokoj rezoluciji koji se pojavio ovih dana.

3. Prince - “1999”

Ova pesma se uklapa u razmišljanje “Ako sutra bude kraj sveta, večeras će biti najbolja noć ikada”. Zato je verovatno nezaobilazna na kraju svake kalendarske godine. Ostavite probleme sa strane i u živajte u novogodišnjoj noći.

2. Bruce Springsteen - Santa Claus Is Comin’ To Town

Springstinova obrada stare božićne pesme koja je prvi put izvedena u radijskoj emisiji u novembru 1934. Radi se o numeri koja je među najizvođenijim božićnim pesmama u Americi u poslednjih pola veka i doživela je brojne verzije i obrade, ali za mnoge je Springstinova najbolja.

1. The Kinks - Father Christmas

Legendarni britanski sastav objavio je 1977. godine uvrnutu pankersku pesmu o Deda mrazu koga ispred robne kuće prebija banda siromašne dece koja ne želi igračake za “male bogate dečake” ... Iako pesma nije u prazničnom duhu (počinje stihom “Kad sam bio mali verovao sam u deda mraza iako sam znao da je to moj otac”) ima jaku socijalnu notu pa nije čudo što se danas retko može čuti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati