Zabava

Direktno.rs [ Izvor: smoothradio.com/Tom Eames ]

02. 12. 2022. 18:14 0

Kako je nastala pesma "Flashdance... What a Feeling?"

Osvrnućemo se na istorijat ove numere, koja je bila deo filma "Flešdens".

Biser popularne kulture jeste svakako film "Flešdens" ("Flashdance") iz 1983. godine.

Kroz ovo romantično plesno ostvarenje, u kojem su glavne uloge igrali Dženifer Bils i Majkl Nuri, izdvojila se muzika, koja je bila toliko dobra i dobila status vanvremenske.

Veliku zaslugu za to ima Đorđo Moroder, jedan pionira elektronske muzike, koji je sa ovim saundtrekom napravio pravi "bum" u svetu.

Možda i najpoznatija pesma iz filma "Flešdens" je svakako "Flashdance... What a Feeling?" Ajrin Kare, koja je nažalost preminula nedavno u 63. godini.

U njenu čast (ali i filma "Flešdens"), osvrnućemo se na istorijat ove numere.

Ko je napisao pesmui "Flashdance... What a Feeling?"

Đorđo Moroder je 1979. osvojio Oskara za najbolju originalnu muziku za film "Ponoćni ekspres", a kasnije je radio sa producentom "Flešdensa" Džerijem Brukhajmerom na filmu "Američki žigolo" iz 1980. godine.

Brukhajmer je kontaktirao Morodera 1982. da ga pita da li bi bio zainteresovan da napiše muziku za novi film.

Film je ispričao priču o Aleks Ovens (Dženifer Bils), mladoj ženi koja sanja da postane balerina, ali mora da prevaziđe strah od audicije pred žirijem.

U početku nije bio toliko zainteresovan zbog drugih obaveza, ali Moroder je pisao uz muziku koja je bila "veoma gruba skica".

Demo koji je poslao bila je muzika za ono što će postati pesma "Flashdance... What a Feeling", ali Đorđo nije želeo da komponuje partituru sve dok nije video grubi deo filma.

Moroder je zamolio svog bubnjara za sesiju, Kita Forsija, da napiše tekst za pesmu, a kasnije je dobio pomoć od Ajrin Kare.

Ajrin Kara, koja je ranije imala uspeha sa izvođenjem naslovne pesme za ostvarenje "Fame" iz osamdesetih - opisala je Forsija kao "veoma ljupkog i dragog".

"Bio je veoma zabavan. Definitivno smo kliknuli.", navela je svojevremeno Ajrin Kara.

Radila je na albumu i tražila producenta 1983. godine, kada su joj se obratili Paramount Pictures da joj daju tekst za pesmu.

Međutim, u početku nije bila voljna da je uporede sa drugom pevačicom sa kojom je Đorđe Moroder producirao, Donom Samer.

Ajrin Kari i Kitu Forsiju je prikazana poslednja scena filma, gde Aleks ide na audiciju. Zatim su odvezeni u Moroderov studio da snime pesmu.

"Nisam imala pojma o čemu se radi u filmu ili o bilo čemu. Činilo mi se da ima sličan izgled u pogledu ostvarena "Fame", pa sam zaključila, pa, ovo je još jedan film o izvođačkim umetnostima.", navela je Ajrin Kara.

Šta je inspirisalo tekst pesme?

Ajrin Kara je rekla Forsiju da smatra da tekst treba da opiše osećaj plesa, i rekla je da je on smislio deonicu koja je inspirisala radni naslov za pesmu, "Dancing for Your Life".

Ona je rekla da je pesma postala "metafora o plesačici, kako ona kontroliše svoje telo kada pleše i kako može da kontroliše svoj život".

Moroder je takođe smatrao da je tekst pesme "What a Feeling...?" ispravan za filmsku priču, ali je pokušao da ih ubedi da koriste naslov filma u tekstu. Međutim, tek nakon što je pesma završena sa naslovom "What a Feeling", dodat je i deo "Flashdance…".

Moroder je prethodno producirao pesmu Done Samer "Heaven Knows', u kojoj je učestvovao pevač Džo "Bin" Espozito, a upravo on je snimio prvi vokalni demo pesme "Flashdance... What a Feeling".

Moroder je u početku želeo da natera Espozita da otpeva celu pesmu, ali Paramount je želeo poznatog pevača.

Ajrin Kara je pristala da napiše tekst ako bi ona bila ta koja će otpevati pesmu, a Moroder je rekao da je "ona uradila apsolutno fantastičan posao".

- Kada sam je prvi put čuo, rekao sam: 'To je hit - rekao je producent Džeri Brukhajmer.

Što se tiče Džoa Espozita, on dobio da peva drugu hit pesmu iz filma "Flešdens", a to je "Lady, Lady, Lady".

Koliko se dobro pokazala pesma "Flashdance... What a Feeling?"

"Flashdance... What a Feeling'?" je provela šest nedelja na prvom mestu Billboard Hot 100 liste u Americi i bila na vrhu svetskih top lista (bila je na drugom mestu u Velikoj Britaniji).

Prodata je u više od milion primeraka, osvojila je Oskara i Zlatni globus za najbolju originalnu pesmu, a Ajrin Kari je donela nagradu Gremi za najbolje žensko pop vokalno izvođenje.

Pesma je Ajrin Karu koštala mnogo novca?

Ajrin Kara je 1985. godine podnela tužbu protiv k0mpanije "Al Coury Inc i Network Records", tražeći 10 miliona dolara kazne i približno 2 miliona dolara nadoknade štete.

Tvrdila je da je navedena firma zadržala 2 miliona dolara u ugovorima o komponovanju i snimanju koji uključuju "Flashdance... What a Feeling".

Kasnije je rekla da je tretman koji je imala u industriji zabave od tog trenutka naveo da posumnja da je ta kompanija započela klevetničku kampanju da joj uništi karijeru.

Ajrin Kara je tvrdila da su upozorili druge izdavačke kuće na njenu tužbu, kako niko ne bi potpisao ugovor sa njom.

Pevačica je dobila slučaj, a Vrhovni sud okruga Los Anđeles dosudio joj je 1,5 miliona dolara za izgubljena sredstva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati