Zabava

Direktno.rs [ Izvor: Nova.rs ]

08. 07. 2022. 10:12 4

Drugi dan EXIT-a, večeras nastupa Nik Kejv

Egzit je konačno počeo! Magija festivala osvojila je sinoć na Petrovaradinskoj tvrđavi više hiljada ljudi koji su godinu dana čekali da ponovo posete svoje omiljene bine i sa njih čuju sjajne izvođače, kao i da još jednom osete tu posebnu energiju, slobodu i ljubav posetilaca koji su došli iz svih delova sveta.

Svečanom ceremonijom kojom su dominirale poruke mira, otkrivanje instalacije „Yellow submarine“ na Dunavu ispod Petrovaradinske tvrđave, simbolično puštanje 22 golubice i emotivni nastup DJ Mosea, sinoć je u 20 časova otvoreno 21. izdanje EXIT festivala.

Fantastična prva noć pred 42.000 fanova, u kojoj su nastupima dominirali Iggy Azalea, Afrojack, Senidah, Adam Beyer, Enrico Sanguliano i Anfisa Letyago, idealno će se nastaviti večeras kada stiže jedno od najvećih imena u istoriji rock'n'rolla. Veliki Nick Cave i njegovi Bad Seeds nastupiće večeras na Glavnoj bini EXIT festivala. Koncert koji se nestrpljivo čekao pet godina, glasan, besan i bez kočnica, praćen neverovatno vernom vojskom fanova, centralni je muzički događaj drugog dana na Tvrđavi i počinje tačno u 22 časa. Uz Cavea, glavna imena večerašnjeg programa čine Masked Wolf, Maceo Plex, Honey Dijon, Denis Sulta i neuništivi The Exploited!

Do nedelje 10. jula Egzitovci će uživati u najvećim muzičarima i di-džejevima današnjice kao što su Sepultura, Maceo Plex, Honey Dijon, Boris Brejcha, Stephan Bodzin live, ARTBAT, Marky Ramone, The Exploited, kao i u jakoj regionalnoj postavi koju predvode Konstrakta, Prti Bee Gee, Marčelo, Brkovi, Paraf, Killo Killo, Kiril Djaikovski, Bojana Vunturišević, Deca loših muzičara i stotine drugih…

Prvo veče je napravilo sjajnu uvertiru za ono što je najiščekivanije ove godine, a to je svakako – koncert Nika Kejva, princa poezije i muzike koji će stupiti na Mejn stejdž u 22 časa sa svojim Bad Seedsima.

Muzički kritičar Dragan Ambrozić istakao je njegovu veličinu rekavši da je “definicija umetničkog u rock’n’rollu već 40 godina“, a da su „njegova pesnička dostignuća nešto što je najznačajnije u rok muzici u 21. veku“. Muzička kritičarka Zorica Kojić definisala ga je kao „pravo božanstvo rock’n’rolla“.

Posle gotovo 50 godina karijere, započete još davne 1973. osnivanjem benda The Boys Next Door, Nik Kejv važi za otelotvorenje rock’n’rolla, osobu koja je duboko uticala na istoriju popularne kulture. Muzički obrazovan i talentovan, Nik je oduvek želeo da se bavi rokom zato što je, kako kaže, revolucionaran i ima moć da promeni ljude.

Sa Bad Seeds-ima se spojio 1983, nakon raspada kultnih The Birthday Party, i stvorio, prema pisanju medija, jednu su od najznačajnijih pojava u eri postpanka i alternativnog roka, od 80-ih do danas. Kroz gotovo četiri decenije rada, grupa je objavila 17 studijskih albuma, a teško je odrediti koji je imao veći uticaj. Furiozne 80-e i 90-e obeležila su izuzetna izdanja poput „From Her To Eternity“, „Good Son“, „Henry’s Dream“ i „Let Love In“, sjajno zaokružena ponajboljim live albumom tog perioda, „Live Seeds“ iz 1993. godine. Komercijalni uspeh i svojevrsnu prekretnicu označio je „Murder Ballads“, prilično krvava zbirka pesama i njihovo najprodavanije izdanje do danas. Već sledeći korak pokazao je svu raskoš Kejvovog ogromnog talenta u najmirnijoj, ali i najemotivnijoj pesmarici dotad – „The Boatman’s Call“.

Milionski fanovi iz regiona

Poslednja i još aktuelna faza rada benda počela je pre 15 godina i rezultirala sa četiri apsolutna remek-dela od kojih je svaki osvojio nove kreativne vrhunce: „Dig, Lazarus, Dig!!!“, „Push The Sky Away“, „Skeleton Tree“ i dvostruki „Ghosteen“ iz 2019. Nick Cave & The Bad Seeds su u oktobru objavili dugoočekivani album „B-Sides & Rarities Part II“.

Petrovaradinska tvrđava ugostila je Kejva dva puta. Prvi put 2011. sa Grindermanom, a 2013. sa Bad Seedsima i oba puta, kroz moćne i glasne svirke, pokazao je svu neraskidivost veza koju ima s fanovima sa ovih prostora.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati