Zabava

Direktno.rs

29. 09. 2022. 16:59 4

Juga obožavala: "Igre bez granica", svi pred TV

Ako ste gledali "Igre bez granica", koje su vam ostale u sećanju?

Emisija koja je bila vrlo popularna u Evropi, ali i u bivšoj Jugoslaviji bila je "Igre bez granica". Ovaj takmičarski šou, u kojem su učestvovale brojne evropske zemlje, prvi put je prikazan pre 56 godina, davne 1965. godine, pod okriljem Evropske radiodifuzne unije.

Sam šou bio je "magnet" za publiku, a mnogi ljudi širom Starog kontinenta, ali i šire su ga pratili. Ideja za šou "Igre bez granica" potekla je od nekadašnjeg predsednika Francuske Šarla de Gola koji je time želeo da zbliži svoju državu i s Nemačkom.

Takmičari ove emisije bili su obučeni u neobične kostime i izvršavali neobične zadatke. U prvom izdanju su učestvovali predstavnici Francuske, Nemačke, Belgije i Italije. Kasnije se pridružuju i ostale zemlje Evrope. Jugoslavija je debitovala u ovom zabavnom šou programu 1978. godine.

Naša tadašnja zemlja je bila domaćin "Igre bez granica" u Beogradu 1981. godine.

Svaka evropska država bila je domaćin jedne runde igara. Jugoslavija je na "Igrama bez granica" učestovala šest puta, ali takmičenje nikada nije osvojila.

Naša bivša zemlja je bila i domaćin 1990. godine u Vrnjačkoj Banji:

"Igre bez granica" su se emitovale do 1999. godine. Najuspešnija u ovom takmičenju je bila Nemačka (6 pobeda), a zatim Portugal (5 pobeda), Ujedinjeno Kraljevstvo (4 pobede). Svake godine sudio je isti sudijski par, Đenaro Olivijeri i Gvido Pankaldi.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati