Slobodno vreme
25. 07. 2025. 07:13 2
"Miris detinjstva koji se ne zaboravlja": Starinski doručak iz bivše Juge koji smo jeli bez prestanka
Ako ste rođeni osamdesetih ili devedesetih godina prošlog veka, onda ste sigurno odrasli uz starinski doručak - kriška hleba, mast i aleva paprika preko. Mnogima omiljena poslastica i mnogi će reći najzdravija. Namažete krišku hleba, stavite preko mast i alevu papriku, pojedete i otrčite napolje da se igrate žmurke, trule kobile, šuge, kolariću, paniću i ostale popularne igre tog vremena.
Kada se pomene hleb i mast, mnoge od nas to asocira na detinjstvo i vreme kada smo to svi jeli uz slast i uživanje.
U vreme društvenih mreža, s vremena na vreme iskoči neka objava iz vremena stare Jugoslavije, koja nas vrati u detinjstvo. Tako na Fejsbuku kruži fotografija nekada omiljenog doručka i užine mališana - hleb, mast i aleva paprika. Jednostavno, a preukusno.
Objava je očekivano, probudila najslađe uspomene i nostalgiju među korisnicima i izazvala gomilu komentara i lajkova.
"Hleb iz bakine peći, mast i šećer, miris detinjstva koji se ne zaboravlja", "Uvek padne na namazanu stranu, obrišeš malo i ništa nam nije bilo", "Jašta nego, i sama sam to jela u detinjstvu kod bake i deke", "Kako da ne, bio i ostao specijalitet, još kada ispadne iz ruke pa se okrene i padne na mast. Ali zato uzmemo grančicu i povućemo ono što je prljavo i uslast pojedemo, a drugari traže griz, svako po griz, meni ne ostane ništa, ali smo bili srećni. A danas..", "Masti i leba, pa na ulicu, žmurke, između dve vatre i i druge dečje igre",
Neki korisnici su naveli da su ovaj doručak kombinovali sa lukom.
"Sećam se, a odozgo sitno seckan crni luk, to sam obožavala", "Moje omiljeno i malo svežeg luka što sam iz babine bašte iščupala... pa juriš napolje na ulicu s drugovima da se igramo... Lepo detinjstvo".
"I još malo šećera, moje omiljeno jelo kad dođem kući", piše druga.
Postoje oni koji i dan-danas preferiraju ovaj doručak.
"Jutros doručkovala, samo bez aleve paprike", napisala je treća.
Da li ste i vi obožavali ovaj doručak?
Komentari 2
ostavi komentar