Slobodno vreme

direktno

01. 05. 2025. 14:13 0

Šta se jelo za Prvi maj u bivšoj Jugoslaviji: Tradicionalna jela za prazničnu trpezu

U bivšoj Jugoslaviji, Prvi maj nije bio samo praznik rada već i prilika za okupljanje porodice i prijatelja uz bogatu trpezu.

Domaćice su s posebnom pažnjom pripremale jela koja su postala sinonim za ovaj praznik, spajajući tradiciju, sezonske namirnice i duh zajedništva.

Pripreme za Prvi maj počinjale su danima unapred. Domaćice su čistile kuće, pripremale hranu, a muškarci su se bavili uređenjem dvorišta i pripremom mesta za roštilj.

Od šezdesetih godina prošlog veka, prvomajski uranak postao je neizostavan deo proslave. Veče uoči praznika, porodice su se okupljale oko logorskih vatri, pevajući i družeći se do ranih jutarnjih sati. Na sam dan, izletišta su bila ispunjena mirisima jagnjetine i prasetine s ražnja, ćevapa i pljeskavica, dok su se iz automobila čula muzika koja je dodatno podizala atmosferu.

Jagnjetina i prasetina s ražnja

U mnogim domaćinstvima, posebno u ruralnim krajevima, jagnjetina ili prasetina s ražnja bila je centralno jelo. Planirala se danima unapred, a samo pečenje bilo je događaj za sebe, okupljajući komšije i rodbinu.

Pripreme za Prvi maj počinjale su danima unapred. Domaćice su čistile kuće, pripremale hranu, a muškarci su se bavili uređenjem dvorišta i pripremom mesta za roštilj. Ova zajednička priprema dodatno je jačala porodične veze i stvarala osećaj zajedništva

Ćevapi i pljeskavice

Ova jela su bila nezaobilazna na svakom roštilju.

Pripremana su od mešanog mlevenog mesa, začinjena domaćim začinima i često poslužena uz svežu luk i lepinju.

Slatki kupus

Ovo lagano jelo se često pripremalo u velikim loncima. Kupus, šargarepa i luk krčkali su se zajedno, obično uz dodatak suvog mesa, pa je obrok bio obilan i ukusan.

Cicvara

Tradicionalno jelo od kukuruznog brašna, sira i kajmaka, pripremalo se na tihoj vatri, uz stalno mešanje, dok ne postane gusto i kremasto.

Cicvara se služila uz kiselo mleko ili jogurt, često za doručak ili večeru.

Kljukuša

Jednostavno jelo od rendanog krompira, brašna i začina, bilo je posebno popularno u Bosni i Hercegovini, a često se služilo uz pavlaku ili jogurt.

Slatkiši su zaokruživali obrok, a popularne su bile jabuke "u šlafroku". Domaćice su sekle jabuke na kolutove, umakale ih u smesu za palačinke i pržile dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Tople su posipali šećerom u prahu, a deca su uživala u ukusu.

Dok su čekala ručak, deca su dobijala od majki hleb namazan mašću i posut alevom paprikom - bio je to jednostavan, ali ukusan zalogaj koji je često služio kao predjelo ili užina, prenosi Lepa i srećna. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Prvomajski uranak

Zoran Živković [30.04.2025.]




Video dana

Vetar u zubima

Anketa

Da li će Rusija i Ukrajina postići dogovor o primirju?

Rezultati