Slobodno vreme

[ Izvor: telegraf.rs ]

12. 10. 2024. 09:05 0

Spajdermen inspirisao: Stvorena tehnologija za izbacivanje paukove mreže (VIDEO)

Svako dete koje je pročitalo strip, pogledalo crtani ili film o Spajedermenu zamišljalo je kako iz zgloba izbacuje paukovu mrežu, leti sa zgrade na zgradu i hvata zlikovce. Istraživači Univerziteta Tafts ozbiljno su razmotrili te scene i stvorili su tehnologiju za izbacivanje paukovih mreža u kojima se tečni materijal izbacuje iz šprica, u trenutku može da očvrsne, zalepi se za neki predmet i podiže ga.

Ova lepljiva vlakna, koja su napravljena u laboratoriji Silklab, prave se od čaura svilenih buba, koje su skuvane u rastvoru, a onda razbijene na gradivne blokove proteina firboine. Rastvor može da se izbaci kroz iglu i onda, u susretu sa vazduhom i uz prave aditive, može da se stvrdne, piše TuftsNow.

Naravno, navodi se, priroda je prava inspiracija za pravljenje vlakana, a zatim mreža i čaura od njih. Paukovi, mravi, ose, pčele… mogu da stvaraju svilu u nekom trenutku životnog ciklusa.

Iako su naučnici uspeli da stvore niti paukove mreže, fali im majstorstvo paukova koji mogu da kontrolišu čvrstinu, elastičnost i lepljivost mreža koje prave.

Uređaj koji su napravili može da podiže objekte koji su 80 puta teži od njih. Istraživači su demonstrirali to podižući čaure, čelične zavrtnje, skalpele i drvene blokove od oko 12 centimetara.

Prirodna paukova mreža je i dalje oko 1.000 puta jača od vlakana koje su napravili naučnici, ali veruju da će se vremenom razlika smanjiti.

- Kao naučnici i inženjeri mi se krećemo granicom između mašte i stvarnosti. Tu se dešava magija. Može da nas inspiriše priroda. Mogu da nas inspirišu stripovi i naučna fantastika. U ovom slučaju želeli smo da se naša svila ponaša kao prirodna i kako su to zamislili autori stripova.

Podsećanja radi, u većini stripova i filmova Spajdermen nema sposobnost izbacivanja paukove mreže iz zgloba, već koristi uređaj koji to može. Tu sposobnost ima jedino u filmu sa Tobijem Megvajerom i nekim stripovima objavljenim u tom periodu.

Studija o ovom otkriću objavljena je u žurnalu Advanced Functional Materials

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati