Slobodno vreme

[ Izvor: N1 ]

04. 10. 2024. 10:30 0

Kako očistiti rernu: Jednostavni trikovi koji pomažu

Čišćenje rerne je zadatak koji svi najradije odlažemo, usled čega vremenom mrlje i masnoće postaju još tvrdokornije i praktično ih je nemoguće ukloniti.

Postoji mnogo načina i sredstava za čišćenje rerne, ali većina njih obično uključuje preterano ribanje, koje ne samo da je zamorno, već može ostaviti i ogrebotine na delikatnoj površini rerne.

Ako niste ponosni vlasnik pećnice koja se sama čisti, verovatno ste već tražili i isprobali razne načine da olakšate ovaj zadatak. Pripremili smo za vas neke omiljene metode čišćenja i domaća sredstva za čišćenje koja možete koristiti u ovom procesu.

Pre nego što započnete, prikupite sve potrebne preparate. Ovo uključuje sredstvo za čišćenje rerne, sunđer ili četku, vlažnu krpu i gumene rukavice. Ako već imate sve spremno, proces čišćenja će biti efikasniji.

Uklonite rešetke iz rerne. Ako ih očistite odvojeno, možete im posvetiti pažnju koja im je potrebna. Police mogu prikupiti priličnu količinu prljavštine i masti, tako da je ceo proces lakši za upravljanje ako ih očistite odvojeno.

Potopite ih u toplu vodu sa sapunom ili mešavinu sirćeta i sode bikarbone. Kombinacija tople vode i sredstava za čišćenje će pomoći da se otpusti prljavština. Temeljno istrljajte rešetke sunđerom ili četkom da biste bili sigurni da ste uklonili nagomilane ostatke.

Koristite plastičnu ili silikonsku lopaticu da sastružete sve ostatke ili zagorele čestice hrane sa zidova i dna rerne. Ovaj korak pomaže da se otarasite većih, labavih čestica pre nanošenja bilo kakvog sredstva za čišćenje.

Obratite posebnu pažnju na uglove, pukotine i područja sa tvrdokornim mrljama. Za tvrdokorne mrlje, možda ćete morati da koristite četku za ribanje ili staru četkicu za zube.

Za posebno tvrdokorne mrlje, pomešajte jednake delove vode i sirćeta u boci sa raspršivačem. Nanesite rastvor na umrljana mesta i ostavite da odstoji neko vreme. Kiselost sirćeta pomaže u razbijanju tvrdokornih ostataka. Zatim obrišite vlažnom krpom.

Da biste mogli dobro da očistite zidove rerne, preporučujemo upotrebu pare. Za to su posebno pogodna domaća sredstva za čišćenje poput limunovog soka ili sode bikarbone rastvorene u vodi.

Sok od limuna možete pomešati sa vodom u odnosu 1:1 u vatrostalnoj posudi i staviti u hladnu rernu. Ovo se zatim zagreva na 120°C dok sva tečnost ne ispari.

Takođe možete pomešati sodu bikarbonu sa vodom i koristiti bocu sa raspršivačem da je ravnomerno prskate po hladnim unutrašnjim zidovima rerne. Ostavite da deluje 2 sata i obrišite krpom. Obe metode takođe temeljno čiste teško dostupna mesta, kao što su grejači ili rešetke za pečenje.

Najlakši način za čišćenje stakla rerne je praškom za pecivo. Sa ovim univerzalnim sredstvom konačno ćete se osloboditi prljavštine i staklo vaše rerne će ponovo zasijati. Napravite dobru pastu za podmazivanje od praška za pecivo i vruće vode.

Navlažite staklo toplom vodom i nanesite debeli sloj paste četkom preko cele površine stakla. Ostavite da deluje oko pola sata.

Ne uključujte rernu, inače će se smeša prebrzo osušiti na staklu i neće moći dobro da radi. U stvari, morate biti sigurni da se smeša ne osuši prebrzo. S vremena na vreme, lagano ga navlažite vrelom vodom, na primer stavljajući mokru krpu na staklenu površinu. Na taj način će prašak za pecivo dobro upijati vodu.

U zavisnosti od nivoa prljavštine, možda ćete morati malo da protrljate mekim sunđerom. Ali staklo će nakon takvog čišćenja biti kao novo.

Baš kao što tableta za mašinu za pranje sudova može pomoći u uklanjanju masnoće i drugih mrlja sa posuđa, tako i vaša vrata rerne može da održi čista kao da su nova.

Trebaće vam tableta ili dve koje nakratko potopite u posudu sa toplom vodom. Pazite da ne čekate predugo. Važno je da se tableta samo malo natopi vodom i da ne počne da se raspada. Zatim koristite tablete kao što biste koristili sunđer. Stavite je na otvorena vrata rerne, a zatim je pomerajte po staklu uz pomoć dlana ili prstiju.

Ako primetite da je tableta u međuvremenu počela da se suši, ponovite prvi korak. Ponovo je potopite u vodu na nekoliko sekundi. Ako je potrebno, možete, naravno, zameniti tabletu novom tokom čišćenja.

Rernu možete očistiti i sodom bikarbonom. Soda bikarbona se smatra čudotvornim sredstvom za uklanjanje jako zagorenih mrlja i osušenih ostataka hrane.

Sa hemijske tačke gledišta, soda bikarbona je natrijum hidrogenkarbonat, koji je takođe sastojak praška za pecivo ili deterdženata. Kada dođe u kontakt sa vodom, počinje da se peni i na taj način rastvara i najtvrdokornije mrlje i osušene ostatke hrane.

Da biste očistili rernu sodom bikarbonom, pomešajte je sa vodom u razmeri 1:1, stavite smesu na mesto koje želite da očistite i ostavite da deluje oko pola sata. Kada se sve osuši, jednostavno obrišite vlažnom krpom.

Dakle, vaša pećnica je spremna za nove specijalitete.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati