Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

04. 10. 2024. 07:25 0

Japanski bogataški kolač sve je popularniji u Beogradu, ali odnosi i sve više života

Iako mochi kolačić potiče iz Kine, vekovima se povezuje s Japanom, gde je bio privilegija bogataša u periodu Jajoj.

Mali, okrugli i pomalo gumasti kolačići od lepljivog pirinča veoma su popularni u Aziji, ali već neko vreme su hit i u Beogradu.

Mochi postoji u raznim varijacijama, a najčešći su daifuku - okrugli kolači punjeni različitim sastojcima poput tradicionalne paste od pasulja, crnog susama, kikirikija, pa čak i sladoleda. Kako bi bio što privlačniji, neretko se i boji jestivim bojama, piše punkufer.

Kako je testo napravljeno od pirinčanog brašna neutralnog ukusa, mochi se služi i sa slanim jelima, najčešće supama i grickalicama. Priprema mochija počinje dugotrajnim procesom mlevenja pirinča kuvanog na pari ili u vodi, obično sorte mochigome, pa zatim oblikuje u gustu i homogenu smesu, koja se zatim se razvije i oblikuje u loptice.

Kolač za bogataše

Iako navodno potiče iz Kine, mochi se vekovima povezuje sa Japanom. Prvobitno se pojavio tokom perioda Jajoj, gvozdenog doba kada su u njemu uživali samo bogataši, i bio je omiljen sve do razdoblja Hejan (poslednjeg razdoblja klasične istorije Japana, koje se smatra vrhuncem kulture), kada se uobičajeno pripremao i posluživao tokom verskih svečanosti jer su ljudi verovali da donosi sreću i zdravlje.

Ali, omiljeni slatkiš mnogima je doneo nešto sasvim suprotno - gušenje i smrt, najčešće tokom novogodišnjeg slavlja u Aziji.

Žvaćite oprezno

Zbog gumaste i lepljive teksture treba ga naročito oprezno jesti, u malim zalogajima, kako bi se izbegle nezgode i nesreće. Prema japanskim medijima, većina onih koji su hitno primljeni u bolnicu zbog gušenja mochijem su ljudi od 65 godina ili stariji, ali znaju da nastradaju i deca. Svake godine kolačići od pirinča odnesu više života.

Mochi se prodaje u brojnim azijskim restoranima i fast fudovima u Beogradu i sudeći po društvenim mrežama, veoma je popularan. Cena se kreće od 300 do 500 dinara po komadu, u zavisnosti od punjenja, a ako ga još uvek niste probali, pobrinite se da ga dobro i polako žvaćete.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati