Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

19. 09. 2024. 10:41 0

Braća pomažu da izrastete u bolju osobu

Ako imate brata, onda već znate kako braća mogu biti neverovatna!

Braća su tu kada nam treba rame za plakanje, kada nam je potrebna pomoć ili kada nam je potreban partner da nas podrži.

Ali to nije sve, naravno. Istraživanja su pokazala da postoje mnoge dokazane prednosti za devojčice koje imaju sreću da odrastaju sa braćom.

- Polna segregacija u detinjstvu znači da deca sa braćom i sestrama suprotnog pola imaju jedinstvenu priliku da nauče kako da komuniciraju sa drugim polom, uključujući svoju braću i sestre kao i njihove prijatelje - objašnjava Suzan M. Mekhejl, direktor društvenih studija u Dukeu Univerzitet.

Pročitajte razloge zašto je imati brata tako dobro:

Brat može da vas učini boljom osobom

Studija iz 2014. sprovedena na Univerzitetu Brigam Jang pokazala je da odrastanje sa bratom čini osobu saosećajnijom.

Štaviše, istraživači su otkrili da bliska veza sa braćom i sestrama takođe promoviše altruizam kod tinejdžera, posebno kod dečaka — što može imati veliki uticaj na celu porodicu.

- Naše istraživanje je pokazalo da većina veza nije toliko važna za dečake koliko za devojčice - rekla je jedna od autorki studije, Laura Padilja-Voker.

- Ali odnosi između braće i sestara su bili drugačiji, čini se da je međusobna privrženost dece bila podjednako važna i za dečake i za devojčice. Istraživanje je takođe otkrilo da sestre koje odrastaju sa braćom imaju bolje komunikacione veštine od one dece koja odrastaju samo sa sestrama ili koja su sama.

Kako je Mekhejl objasnila, to bi moglo biti zato što su braća „izvor informacija i saveta kada adolescenti počnu da razvijaju heteroseksualne odnose”.

To može smanjiti vaš nivo stresa

Kada vam je brat takođe jedan od prijatelja, veća je verovatnoća da ćete osećati mnogo manje stresa. Studija iz 2011. pokazala je da provođenje vremena sa muškim prijateljima smanjuje nivoe kortizola, hormona u telu koji kontroliše stres.

Drugim rečima, brat vam pomaže da se smirite čak i kada vam sve oko vas izgleda haotično.

…i poboljšati zdravlje

Ako je vaš brat u formi i zdravo se hrani, velike su šanse da ćete podeliti njegove navike. Polovina ispitanika otkrila je da je porodica najviše uticala na njihovo zdravlje i način života, a više od jedne trećine je reklo da su njihovi najbliži imali najveći uticaj na njihovu ishranu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati