Slobodno vreme

17. 09. 2024. 18:39 0

Intel neće više praviti procesore za Sony Playstation - AMD preuzima vredan posao

Intelov neuspeh da osigura posao sa Sony PlayStationom je veliki udarac za kompaniju i ovaj događaj bi mogao da postane jedna od najvećih grešaka u istoriji kompanije, jer je ovaj ugovor mogao doneti oko 30 milijardi dolara prihoda.

Obično se svaka Soni generacija konzole proda u više od 100 miliona jedinica. Za dizajnera čipova, posao sa konzolama donosi niži profit od bruto marže od više od 50% za proizvode kao što su čipovi sa veštačkom inteligencijom, ali bez obzira na to predstavlja stabilan posao koji može profitirati od tehnologije koju je kompanija već razvila. Sonijev posao je takođe mogao da pomogne u jačanju Intelovog poslovanja za proizvodnju po ugovoru, koji se sada bori da pronađe velike nove klijente.

Spor oko toga koliko profita Intel može uzeti od svakog čipa prodatog japanskom elektronskom gigantu blokirao je Intel da se nagodi sa Sonijem, prema dva izvora. Umesto toga, rival AMD je sklopio ugovor putem konkurentnog procesa nadmetanja koji je eliminisao druge kao što je Broadcom.

Dizajn konzolnih čipova obično pokušava da obezbedi kompatibilnost sa ranijim verzijama sistema, kako bi omogućio korisnicima da pokreću starije igre na novom hardveru. Prelazak sa Intel-a, koji je napravio PlayStation 5 čip, na AMD bi rizikovao kompatibilnost unazad, što je bio predmet diskusije između Intelovih i Sonijevih inženjera i rukovodilaca jer obezbeđivanje kompatibilnosti sa prethodnim verzijama PlayStation-a bilo bi skupo i zahtevalo bi inženjerske resurse. Omogućavanje korisnicima PlayStation-a da igraju igrice koje su kupili za starije sisteme je funkcija koju Soni često uključuje u sistem sledeće generacije.
Pošto je propustio prvi talas buma veštačke inteligencije kojim dominira Nvidia i AMD, Intel je izvestio o katastrofalnom drugom kvartalu u avgustu. Intel je najavio planove da smanji 15% svoje radne snage kako bi uštedio 10 milijardi dolara i pripremio je plan za smanjenje kapitalne potrošnje na proširenje fabrike koji je bio kamen temeljac njegove strategije. AMD ima ugovor sa Sonyjem još od 2014. godine, i već je proizvodio specijalno prilagođene APU procesorse za PlayStation 4 i PlayStation 5.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati