Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

18. 09. 2024. 10:38 0

Novi trend na TikToku pod nazivom "Balkan Breakfast" (VIDEO)

Novi trend na TikToku pod nazivom "Balkan Breakfast" (prev. balkanski doručak) izazvao je pravu buru među korisnicima iz celog regiona.

Iako su balkanska kuhinja i običaji vezani uz doručak poznati po bogatim i tradicionalnim jelima, ovaj viralni trend je daleko od autentičnog prikaza onoga što stanovnici Balkana zaista jedu. Naime, mnogi TikTokeri, uglavnom iz Amerike, prikazuju svoje verzije "balkanskog doručka" koje su naišle na burne reakcije i negodovanje - pa, Balkanaca.

U tim videozapisima često može da se vide neobične kombinacije namirnica poput tostova, jaja sa slaninom, avokada i drugih modernih sastojaka koji nemaju nikakve veze s tradicionalnim balkanskim jelima. Na TikToku se često koriste haštagovi poput #balkanbreakfast i #balkanfood, ali u ovim trendovima retko ćete videti nešto prepoznatljivo iz balkanske kuhinje, poput bureka, kajmaka, ajvara, ili sirnica. Umesto toga, prikazuju se jela koja deluju kao mešavina zapadnih obroka, začinjena stereotipima o Balkanu. U jednom od videa jedan TikToker čak umače krastavce u ajvar.

Reakcije Balkanaca na ovaj trend su, u najmanju ruku, bile intenzivne.

Mnogi korisnici iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i drugih delova Balkana ostavljali su komentare izražavajući svoje nezadovoljstvo i kritiku zbog neistinitog predstavljanja naše kulinarske tradicije. Česti su komentari poput: "Ovo nije naš doručak!" ili "Jeste li ikad bili na Balkanu?". Reakcije su prepune sarkastičnih opaski, dok mnogi pokušavaju da edukuju strane korisnike o stvarnim jelima sa naših prostora.

Jedan od najpopularnijih balkanskih odgovora na ovaj trend uključuje parodije gde korisnici snimaju autentične balkanske doručke - bogate pladnjeve s domaćim specijalitetima poput pršuta, sira, domaćeg hleba, kajmaka ili pita. Ove reakcije često ističu ponos na autentičnost i raznolikost balkanske kuhinje, koja je daleko od jednostavnog "tosta s avokadom" ili njihovih klasičnih zapadnih doručaka.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati