Slobodno vreme

Promo

29. 08. 2024. 12:02 0

Koja su pravila za nošenje elektronike u avionu?

U današnje vreme tehnologija je postala neizostavni deo našeg života, gotovo je nemoguće na put krenuti bez mobilnog telefona ili omiljenog gedžeta, a neretko na odmor i put ne krećemo bez laptopa. Ipak, pravila za unošenje elektonike u avion često se mogu razlikovati od jedne aviokompanije do druge kao i od destinacije do destinacije.

Upoznavanje s pravilima pre putovanja

Ako planirate putovanje, važno je unapred se upoznati s pravilima o korišćenju elektronskih uređaja. Bilo da ste iskusni putnik ili tek krećete u svoje prve avanture u vazduhu, poznavanje ovih pravila može vam znatno olakšati putovanje i učiniti ga prijatnijim.

Važno je znati koliko uređaja možete poneti sa sobom u avion i kako ih koristiti tokom leta. To će vam pomoći da izbegnete bilo kakve probleme ili kašnjenja na aerodromu. Zato, pre nego što kupite svoje avio karte odvojite malo vremena da se upoznate sa pravilima o elektronskim uređajima.

Ako se dobro pripremite i znate šta vas čeka, vaše putovanje biće udobnije, a vi ćete moći da uživate u svojim omiljenim uređajima bez ikakvih briga.

Šta treba da znate o pravilima za unošenje elektronike u avion?

Elektronski uređaji koje planirate da koristite tokom leta, kao što su mobilni telefoni, tableti i laptopovi, trebalo bi da budu smešteni u ručnom prtljagu. Većina avio-kompanija dozvoljava upotrebu ovih uređaja tokom leta, ali je važno da ih prebacite u "airplane mode" ili avionski režim.

To znači da treba da isključite sve bežične funkcije poput Wi-Fi, Bluetooth-a i mobilne mreže. Neke avio-kompanije nude Wi-Fi uslugu tokom leta, ali obavezno pratite uputstva posade kako biste bezbedno mogli da surfujete internetom. 

Tokom sigurnosnih provera na aerodromu, veći elektronski uređaji poput laptopova i tableta treba da izvadite iz torbe i stavite ih u posebne plastične posude za skeniranje. Manji uređaji, poput mobilnih telefona, obično mogu ostati u torbi, ali uvek pratite uputstva sigurnosnog osoblja. Mobilni telefoni, tableti, kao i drugi manji uređaji mogu se koristiti tokom celog leta, ali samo u avio režimu.

Ono na šta bi takođe trebalo da obratite pažnju su i litijumske baterije, budite sigurni da vaša baterija ne prelazi ne prelazi 100Wh. 

Kako da lakše prođete sigurnosne provere?

Kada putujete, važno je da  vaše elektronske uređaje držite na sigurnom i lako dostupnom mestu. Nemojte ih sakrivati duboko u ručnom prtljagu, jer će tokom sigurnosne provere veći uređaji zahtevati dodatnu pažnju.

Držanje uređaja na vidljivom mestu pomoći će vam da prođete kroz sigurnost brže i bez komplikacija. Da biste olakšali prolazak kroz sigurnosne provere, držite svoje uređaje na lako dostupnom mestu u torbi. Ovo će ubrzati proces i omogućiti pravilnu proveru. Pre nego što poletite, razmislite takođe o korišćenju posebne torbe za vaše gedžete kako biste uštedeli vreme i izbegli nepotrebne komplikacije.

Na šta treba obratiti pažnju dok ste u avionu?

Elektronske uređaje možete koristiti čim uđete u avion, ali samo dok ne počne priprema za poletanje. Većina aviokompanija savetuje da laptopove držite ispod sedišta ili u pretincu iznad glave. Manji uređaji poput telefona i tableta obično su dozvoljeni, ali samo ako su u avionskom režimu i nisu priključeni tokom poletanja i sletanja.

Držite svoj telefon ili tablet pri ruci za zabavu, ali se pridržavajte pravila kako biste uživali u letu bez problema.

Kakva su pravila u drugim zemljama?

Pravila za nošenje elektronskih uređaja u avionu mogu značajno varirati od zemlje do zemlje. U Turskoj, recimo, veći uređaji poput laptopova i tableta obično se moraju izvaditi iz torbe i staviti u posebne plastične posude tokom sigurnosnih provera. Slična pravila važe i u Španiji, ali mogu postojati specifične procedure ili dodatni zahtevi na različitim aerodromima. Pre nego što krenete na put, i rezervišete svoje avio karte na relaciji Beograd - Istanbul ili se odlučite da posetite magičnu Španiju, preporučuje se da se unapred informišete o pravilima koja važe u zemlji u koju putujete kako biste izbegli neprijatnosti i osigurali lakši prolazak kroz sigurnosne provere.

Pre nego što kupite kartu, odvojite malo vremena da se informišete o pravilima aviokompanije sa kojom putujete. Ovo uključuje informacije o tome koje elektronske uređaje možete poneti u kabinu i koja pravila važe za njihovu upotrebu. Poznavanje ovih informacija unapred će vam pomoći da izbegnete neprijatna iznenađenja na aerodromu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati