Slobodno vreme

Direktno.rs

16. 08. 2024. 09:04 0

Ovaj začin čini čuda za biljke! Zahvaljujući njemu bujaće tokom cele godine

Bilo da ste ljubitelj fikusa, filadendrona, orhideja ili ljubičica, priuštite im savršenu zaštitu i sredstvo koje će im pomoći da uvek izgledaju kao sa slike.

Nega cveća ponekad iziskuje mnogo vremena i strpljenja, pogotovo ako ste početnik i ako mislite da bi vam i najotpornije biljke propale.

Ipak, kako će saksije sa sobnim biljem učiniti da svaki prostor izgleda toplo i da odiše prijatnom atmosferom, trud u vezi sa negom neće biti uzaludan. Kad jednom „uhvatite korak“ i naučite šta kom cveću prija, počev od mesta na kom se nalazi, preko doziranja vode i dodavanja prihrane, već posle nekoliko meseci moći ćete da se pohvalite malom botaničkom baštom u domu.

Sve sobne biljke – od cvetnica poput orhideja, dalija, patuljastih ruža ili afričkih ljubičica do fikusa i filadendrona koji se često mogu videti u domovima širom Srbije, iznad svega vole pročišćenu saksijsku zemlju, zaštićenu od štetočina. Iskusni cvećari koriste isproban trik: pre nego što biljku spuste u zemlju na koren stave malo cimeta. Takođe, ovaj začin koriste i tako što ga pospu po površini zemlje u saksiji.

Konačno, ako biljka iz nekog razloga počne da propada, skalpelom odstrane oštećeni deo i po površini zdravog dela sipaju malo cimeta. Posle nekoliko dana biljka se oporavi i nastavlja da raste.

Kako cimet štiti biljke?

Ovaj aromatični začin je prirodni fungicid koji uništava gljivice i tera insekte. U kombinaciji sa mlekom i vodom izvanredan je za pospešivanje bujnosti biljaka, posebno onih koje nemaju cvet.

Kad kupite novu saksijsku biljku, pospite kašičicu cimeta po površini zemlje i olovkom ili kašičicom pomešajte cimet sa zemljom. Ovaj postupak ponavljajte svaka tri meseca.

Ako vam fikus, filadendron ili drugo sobno bilje koje ne cveta zaostaje u rastu, u flašicu sa raspršivačem sipajte 100 mililitara vode, 100 mililitara mleka i kafenu kašičicu cimeta, pa dobro promućkajte i ovim rastvorom isprskajte biljke umesto klasičnog zalivanja. Najbolje je da to uradite u prepodnevnim satima, dok ima sunčeve svetlosti koja potpomaže da biljke bolje apsorbuju sve korisne materije iz rastvora. Višak tečnosti posle dva sata uklonite sa površine listova.

Kad je reč o afričkim ljubičicama, njima će prijati malo cimeta po površini saksijske zemlje. Zalivajte ih uobičajeno i skidajte prašinu sa listova, a prilikom presađivanja obavezno stavite malo cimeta na korenski sistem biljke da bi ona ojačala i da bi njeni cvetovi duže trajali.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati