Slobodno vreme

[ Izvor: Blic ]

13. 07. 2024. 13:04 0

Detaljno uputstvo za letovanje sa decom: Ne ostavljajte ih u autu

“Naoružajte” se faktorom 50 plus, bez obzira da li dete predškolskog uzrasta samo izvodite iz vrtića ili polazite na nekoliko stotina kilometara dalek put do mora, jer direktno izlaganje suncu nepokrivenih delova osetljive dečje kože često dovodi do opekotina trećeg ili četvrtog stepena, savetuju pedijatri.

Srbija je “pogođena” još jednim tropskim talasom ovog leta, sa temperaturama blizu 40. podeoka na Celzijusovoj skali, a žarko Sunce i izuzetno povišen UV indeks najviše može ugroziti najmlađe – od novorođenčadi do dece uzrasta do 6 godina.

Ako je već ujutro 35 stepeni, decu ne izvoditi napolje od 9 do 18 časova
Osnovna preporuka zato je, kako kaže pedijatar dr Valentina Marković, da se ova kategorija mališana napolje ne izvodi u periodu od 10 do 17 časova.

- A kada su temperature 38 stepeni, a već ujutro u 9 sati bude 34-35 stepeni, mi kažemo da taj interval treba produžiti od 9 do 18 sati. Na direktno sunce uopšte ih ne treba izvoditi, a ako smo na to prinuđeni, recimo da ih dovedemo iz vrtića, onda im treba obući laganu pamučnu odeću sa rukavima, uvek staviti šeširić na glavu, a postoje sada i naočare za decu kako bi zaštitili oči. Uvek im poneti flašicu sa vodom ili razblaženu limunadu, nikako ih nalivati preslatkim sokovima, posle toga će im se još više tražiti voda – kaže načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece valjevskog Doma zdravlja.

Direktno izlaganje suncu deci stvara opekotine do četvrtog stepena
Kako upozorava, direktno izlaganje osetljive dečje kože suncu u praksi često dovodi do opekotina, koje mogu biti i trećeg ili četvrtog stepena.

- Zbog toga je bitno da im koža uvek bude premazana zaštitnim faktorom 50 plus, postoji veliki broj proizvođača i sve su te kreme prilagođene koži bebe. Svi delovi tela koji nisu pokriveni treba da budu premazani kremom. Često imamo i sunčanicu, jer deca budu dugo na bazenu, odnosno u vodi, što se manifestuje glavoboljom, pospanošću, mučninom, nekada i povraćanjem. Ono što je mnogo teže i komplikovanije jeste toplotni udar, mada u našim ordinacijama to vrlo retko srećemo. Simptomi su jaka glavobolja, deca su konfuzna, mogu i da izgube svest, da dehidriraju i to se završava bolničkim lečenjem – kaže dr Marković.

Na more i tokom putovanja obavezno sa faktorom 50 plus
Mnoge roditelje već ovih dana očekuje putovanje sa decom, a osnovni savet pedijatra, pogotovo ako se putuje sa mališanima predškolskog uzrasta, jeste da se na put krene ranije, u ranim jutarnjim satima. Poželjno je, uz to, da prozorska strakla na automobile budu zaštićenima tamnim folijama ili zastorima, kako bi se sprečio kontakt sa sunčevim zracima.

Dr Valentina Marković kaže da su tokom putovanja sa decom najmlađeg uzrasta sopstvenim prevozom, potrebne češće pauze na kojima bi im se obezbedio dovoljan unos vode.

- Osim zaštitnog faktora 50 plus, kao prvu pomoć moraju imati sredstvo za rehidrataciju zbog nadoknade tečnosti koju deca gube znojenjem, eventualno povraćanjem, jer je dehidratacija jedan od osnovnih problema. Tokom puta ne treba da neprestano jedu sendviče i grickalice, pa da im se smuči, a svakako treba spremiti tablete protiv mučnine u vožnji, a u zavisnosti od uzrasta deteta, daje im se četvrtina ili polovina tablete - savetuje ona.

I nikako ni par minuta dete ne ostavljati u zatvorenom automobilu
Ukazuje i na još jednu opasnu situaciju koja može da ugrozi zdravlje deteta tokom putovanja, a to je da ih roditelji ostave u automobilu na nekoliko minuta, samo da nešto uzmu ili kupe.

- To asplutno nije dobro jer se na ovako visokim temperaturama zatvoreno vozilo vrlo brzo zagreje kada se isključi klima uređaj, temperatura tela deteta raste tri do pet puta brže nego kod odraslih, što potom dovodi do toplotnog udara pri čemu temperatura od 40 stepeni može biti izuzetno opasna – upozorava ona.

Dr Valentina Marković napominje da deca i na letovanju kada su ovakve temperature treba da imaju lakšu ishranu, odnosno, češće i manje obroke. I na letovanju, kako kaže, pogotovo ako su u pitanju mlađi predškolci, roditelji treba da se prilagode njihovom ritmu spavanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati