Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

04. 06. 2024. 18:35 0

Radovali smo se novom zakonu u Grčkoj, ali ovo nismo očekivali: Ozbiljne kontrole na plažama

Nakon pritužbi da su privatne kompanije zauzele plaže i zanemarile novi zakon po kojem 50% mora da bude javno, vlada je pokrenula dronove kako bi proverila da li se pravila poštuju.

Grčko ministarstvo ekonomije i finansija saopštilo je da su prve inspekcije dronovima počele da identifikuju kršenja pravila koja regulišu korišćenje obale i plaža, uključujući pravo javnosti na pristup.

- Nova strategija ministarstva uključuje stroga pravila i intenzivne kontrole kako bi se građanima obezbedio slobodan pristup plažama, transparentno korišćenje javne imovine, zaštita životne sredine, unapređenje turističkog proizvoda i poštovanje i bezbednost kupača - navodi se u saopštenju.

Prvi letovi dronova obavljeni su 24. maja na plažama Pefkohorija i Polihrona na Halkidikiju, u severnoj Grčkoj, gde je bilo mnogo pritužbi, saopštilo je ministarstvo, a prenosi BalkanInsight. 

Pored letova dronovima, ministarstvo će koristiti satelitske snimke, svedočenja građana preko besplatne aplikacije MyCoast, gde mogu da podnose žalbe, i revizije na licu mesta – tako da budete spremni i na te momente dok budete ovog leta uživali na nekoj od grčkih plaža.

Kazne su od novčanih kazni do zabrane učešća na aukcijama kao i obustave poslovanja. Za ometanje slobodnog pristupa primorju i plažama predviđene su kazne od 2.000 do 60.000 evra, a za ugrožavanje životne sredine izriču se krivične kazne. 

Parlament je u martu izglasao novi zakon o korišćenju javne imovine u priobalnim područjima, nakon što su prošle godine Grci izašli na ulice zahtevajući vraćanje besplatnog javnog pristupa plažama u zemlji, kako je propisano zakonom. Protestni pokret, takozvani "Pokret peškira", počeo je na ostrvu Rodos i proširio se na sever zemlje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Gde si komšo?

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati