Slobodno vreme

Direktno.rs

14. 04. 2024. 07:00 1

Jungov odgovor o Bogu uticajan 63 godine (VIDEO)

Stavovi i stručne procene čuvenog švajcarskog psihijatra i osnivača analitičke i kompleksne psihologije Karla Gustava Junga zauzimaju istaknuto mesto u svetskoj psihologiji, a njegova mišljenja o raznim temama doprela su do izuzetno velikog broja ljudi.

Ovaj naučnik definitivno spada u red znalaca koji je imao, a preko svojih reči i dalje ima veliki uticaj na javnost.

Zato ni ne čudi što je njegov odgovor na pitanje o Bogu toliko zanimljiv ljudima na društvenim mrežama - i to 63 godine nakon njegove smrti. Često se inače polemiše o odnosu nauke i vere, i o tome da li te dve stavke isključuju jedna drugu ili se savršeno dopunjuju.

"Da li ste verovali u Boga?", pitali su Karla Gustava Junga. Odgovorio je: "O da". Usledilo je drugo pitanje: "Da li sada verujete u Boga?".

"Sada? Teško je odgovoriti. Znam. Ne moram da verujem. Znam", rekao je psihijatar kroz osmeh.

"Da li ste primetili njegov izraz lica i osmeh kada je rekao - znam?", izdvajaju upravo taj detalj na Instagramu pa se nadovezuju: "Da, kao da živi u realnosti sa Bogom". "Čista potvrda".

Komentari na izjavu Junga glase i ovako: "Čovek koji je rekao - ZNAM", "Veliki umovi uvek na kraju dođu do istine", "Znati je moćnije u pronalaženju vere nego verovati, ne možeš da veruješ bez toga"; "Veliki čovek", "Najlepše je što možete da osetite njegovu veru".

Neke je međutim zbunilo to njegovo znam, a većina ističe da je na sjajan način objasnio kako treba dočarati svoju veru.
Jung je odrastao kao sin protestantskog sveštenika, pre nego što je upisao medicinu, razmišljao je da studira arhelogiju pa filologiju. Sa samo 25 godina postao je asistent čuvenog psihijatra Eugena Blojera, doktorirao je u 27. godini, a kao tridesetogodišnjak postao docent na Ciriškom univerzitetu. Sa suprugom Emom Raušenbah imao je petoro dece i ona mu je bila saradnica do kraja života.

Karl Gustav Jung koji je kroz teorije o ličnom i kolektivnom nesvesnom, tipologiji ličnosti, dinamici moći ostavio značajan trag u svetskoj nauci, napisao je brojna dela među kojima se izdvajaju Sećanja, snovi, razmišljanja, Simboli preobražaja, Čovek i njegovi simboli, psihološki tipovi, Arhetipovi i kolektivno nesvesno, Analitička psihologija i mnoga druga.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati