Slobodno vreme

26. 03. 2024. 13:13 1

Kad vas zaustave saobraćajci: Odgovor - NE

Bez obzira na to da li se radi samo rutinskoj kontroli ili su zaustavljeni zbog prekršaja, neki vozači se brzo “preznoje” u situaciji kada moraju da odgovaraju na pitanja policije.

Na primer, morate da odgovorite na pitanja o sebi. Naravno, takođe morate da pokažete svoju vozačku i saobraćajnu dozvolu. Ali, nikako ne biste smeli da odgovorite na trik pitanje koje mnogi policajci postavljaju odmah na početku zaustavljanja.

Trik pitanje saobraćajaca: Bolje je odgovoriti s “ne”

Naime, na početku zaustavljanja često se postavlja klasično pitanje: “Znate li zašto smo vas zaustavili?” Naravno, postoje neke varijacije kao i vrlo sugestivne formulacije ovog pitanja, na primer: “Pretpostavljam da znate zašto smo vas zaustavili?”

Mnogi se vozači zbog toga osećaju izazvanim da odmah daju izjavu i priznaju prekršaj. Međutim, na to trik pitanje nikada ne odgovarajte. Umesto toga, bolje je reći “ne” na neutralan način i sačekati da oni kažu o čemu je reč.

Inače bi se eventualni saobraćajni prekršaj mogao protumačiti i kao nameran, na primer da ste namerno vozili prebrzo, svesni da pravite prekršaj.

Ako postoji početna sumnja, policajac vas mora prvo obavestiti zašto vas je zaustavio. Osim toga, službenici vas moraju obavestiti i o vašem pravu da ne morate reći ništa, a ako to ne učine, izjave koje date neće moći da se koriste na sudu, ili će se koristiti samo u ograničenoj meri, što važi u većini zakona EU, prenosi Jutarnji list.

Ali, morate da možete da dokažete da niste bili obavešteni o svom pravu da ne kažete ništa. Zato je bolje da se suzdržite i ne opterećujete se spontanim izjavama.

Može li policija da pita gde idete?

Osim toga, tu su i čisto informativna pitanja koja postavljaju policajci, ali ni na njih ne morate da odgovorite. To uključuje i klasično “gde ste krenuli?”, odnosno pitanja o odredištu putovanja, ili odakle dolazite.

To je privatna stvar – ali ne bi trebalo ni da kažete da se samo vozite okolo. To bi moglo da se protumači kao besmislena vožnja. Jednostavno recite da negde vozite, ili obavestite policajce o svom pravu na ćutanje na neutralan i pristojan način.

Tokom saobraćajnih kontrola uvek se ponašajte kooperativno i prijateljski; to će olakšati život vama, ali i policajcima. Ako ste stvarno počinili prekršaj i bili uhvaćeni, pokažite svoje razumevanje.

Ako reagujete omalovažavajuće, cinično ili čak uvredljivo, možete se uvaliti u više nevolja nego što je potrebno. Ako želite osporiti kaznu upozorenja, uvek to možete učiniti naknadno umesto da o tome razgovarate sa službenicima na licu mesta, piše Fenix magazin.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati