Slobodno vreme

11. 03. 2024. 16:59 4

Lekcije oca Predraga: Telefoni nas unakazili

Otac Predrag Popović, sveštenik Srpske pravoslavne crkve, poznat je na internetu. Na društvenim mrežama redovno priča o različitim aspektima života, a posebno se bavi porodicom i brakom.

Gostujući na RTS-u istakao je da je ljubav najvažnija u svakom segmentu našeg života, kao i da danas živimo u društvu koje podilazi našem egu i koje nas čini samo lenjima.

- Čovek treba da prećuti ženi! I muž ženi i žena mužu! Jedino je ljubav važna. Recept za ljubav je jedan jorgan i hladna soba. Da osete bliskost. Kada je soba hladnija, ti se posvađaš sa ženom ali kada je hladno, vi se opet zbližite. Što bi rekao naš narod - jorgan miri sve - kaže otac Predrag Popović.

Ističe da je ljubav najvažnija i da otuđenje više nije proces, nego je konačna stvar.

- Podilazi se našem egu, sve nam je dostupno! Mi se otuđujemo, telefoni su nas unakazili. Majci sam zabranio da koristi telefon u kući. Ja joj oduzmem telefon da bi sedela sa nama. Ne možete telefon koristiti u kuhinji za stolom, ne možete ga nositi u kupatilo! Najvažnije je da ograničimo sebe, pa onda i decu! Moramo im davati alternativu, rekreacije... Nedeljnom na liturgiju, prošetamo, porazgovaramo, okrepićemo se i ta porodica će ući u još jednu nedelju borbe - kaže otac Predrag Popović.

Mi zakopavamo dublje decu time što želimo da zaradimo i za decu naše dece.

- Uvek imamo borbu za nekom vrstom moći i para. Ali ta deca koja dolaze rastu u našoj senci. Decu je danas apsolutno nemoguće motivisati. Pravimo im medveđu uslugu, jer se bavimo formom, a ne suštinom. Deci smo dali nakazni program - jutjubere i rijaliti, dali smo im lenjost - naruči! Ništa nismo upotrebili ono što nas bake i deke naučili - kaže otac Predrag Popović.

Kako ističe, svedok je vaskrsenja mnogih života, i da je puno onih koji su lek za svoje probleme našli u veri i liturgiji.

- Mnogo je teško da se čovek oslobodi neke navike, a zamislite tek, kocka, doga i žene. Ali kroz liturgiju čovek će dobiti smisao - kaže otac Predrag Popović.

Bliži nam se Vaskršnji post, a kako ističe otac Predrag Popović, čovek iz posta ne treba da izađe gladan, već produhovljen.

- Nikada to nije bilo samo uzdržavanje od hrane! Ja kažem, ljudi samo nemojte jedni druge da jedete! Nemojte ljudsku džigericu da jedete i Bog će vam sve oprostiti. Ako mi u tom postu uhvatimo, pa da čitamo psaltir ili jednu molitvu više, znači svako od nas bi trebao da ima jutarnju i večernju molitvu, da kad ustane da se prekrsti da kaže slava tebi Bože naš, slava tebi, bar to. I onda idemo u dan i naveče ostaviš telefon i uzmeš Sveto pismo ili uzmeš neku molitvu, pročitaš. Prećutiš nekad nekome nešto ili učiniš neko dobro delo nekome, tvoj post ima smisla. Smisao i jeste da čovek kada se završi izađe bolji, a ne gladniji - kaže otac Predrag Popović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati