Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

15. 02. 2024. 07:11 0

Devojke koga danas prvog ugledaju..: Znak na Sretenje

Saznajte neke od običaja i verovanja koje treba ispuniti na Sretenje ili bar tako narod kaže.

U našem narodu postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto. Zato će sutra mnogi pažljivo gledati u nebo i promatrati vremenske prilike. Po verovanju, ako pada sneg ili kiša - zime više neće biti, a ako sija sunce - biće još hladnog vremena.

Ponegde se kaže i Obretanje, jer se ovog dana obrće zima u leto. Zato se priča da kad se sretnu zima i leto na Sretenje, onda zima kaže letu: "Ti meni daješ gole i bose ljude, a ja tebi obučene", a leto odgovara: "Istina, ali se meni mnogo više raduju nego tebi."

Međutim oni koji žive u blizini šume ili ako su u gradu, zoološkog vrta, prognozu će ostaviti medvedima! Naime, veruje se da upravo ove životinje danas određuju kakvo će nas vreme čekati u narednom periodu. Ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvedi se, uplašeni od sopstvene senke, vrate u zimski san, veruje se da će zima potrajati još 6 nedelja. Ako ne vidi senku, izaći će iz svojih pećina da potraže hranu i zima je gotova.

I druge životinje nose simboliku na ovaj dan, pa tako vrapci do Sretenja biraju svoje neveste, a na taj dan se venčavaju i tada su najglasniji i najbučniji, a pošto oni ne žive dugo, brak im traje kratko, pa mladenci izbegavaju da se venčavanju na Sretenje.

Veruje se i da neudate devojke na Sretenje pronalaze svoje izabranike. Zato dame dobro gledaju koga će prvo ujutru sresti, jer se veruje da će i budući mladoženja ličiti na mušku osobu koju su prvu tog jutra srele.

Postoji običaj da se na Sretenje pale sveće kao simbol svetlosti i zaštite doma od negativnosti. Valja se odneti i nekoliko sveća u crkvu da se osveštaju, te sveće se čuvaju u kući i pale u slučaju neke nevolje. Pale se ako se razboli ukućanin ili domaća životinja, i veruje se da njen plamen i dim momentalno leče. Takođe, ovog dana u kućama gori niz sveća, da bi po verovanju osvetlili put pokojnicima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati