Slobodno vreme

[ Izvor: Nova.rs ]

22. 01. 2024. 10:32 1

Britanska novinarka u BG: Pet preporuka, dve kafane

Reportaža počinje i završava se u kafani.

Svaki grad ima prepoznatljiv zvučni pejzaž, koji se stalno menja s likovima, kulturom i istorijom – a Beograd je večeras violina muzičara prozvanog po italijanskom virtuoznom kompozitoru Nikolu Paganiniju, piše novinarka britanskog lista „Metro“, koja je svoju reportažu o „Beogradu ispod radara“ započinje utiscima iz kluba Bam.

Kaže da ju je miris duvana vratio u detinjstvo, a svojim čitaocima objašnjava i fenomen turbo-folka, predstavljajući im Lepu Brenu i Cecu.

„BAM klub je haotičan. Gosti – skoro isključivo lokalci – ulaze dok svira bend, predvođen Paganinijem Malo je pesama koje su mi poznate, ali kada harmonikaš krene sa italijanskom partizanskom pesmom „Ciao Bella“, ja sam presrećna i pridružujem se. Trudim se da pratim ritam, i mada svi oko mene znaju da sam turista, izgleda da niko ne ocenjuje moje plesne veštine. Posle nekoliko flaša domaćeg piva krećem kući, oznojana, kose zalepljene za čelo i promrzla. Ples uz turbo-folk do kasnih sati je eskapada koju preporučujem svim turistima zainteresovanim da se urone u lokalnu kulturu“, piše Gergana Krasteva.

Otkriva da je pre 13 godina sa roditeljima posetila Beograd.

„Bilo je mnogo mesta koje sam želela da ponovo vidim, počevši od Narodnog muzeja u Beogradu, gde su izložena dela dve najveće slikarke ranog modernizma – Nadežde Petrović i Zore Petrović. Zbirka jugoslovenskih slika 20. veka bila je impresivna, nosi priču o nedavnoj srpskoj turbulentnoj istoriji ratova, državnih udara, atentata i revolucija.“

„Još jedna atrakcija koju morate posetiti je Beogradska tvrđava, koja se nalazi u opštini Stari grad, na ušću Save u Dunav. Sastoji se od stare citadele i prostranog Kalemegdanskog parka i predstavlja istorijsko jezgro prestonice. Beograd je tokom svoje bogate istorije više od 40 puta devastiran i obnavljan, a tvrđava svedoči o tome, pa se preporučuje angažovanje turističkog vodiča“, napisala je ona.

Na njenoj listi turističkih atrakcija je i Hram Svetog Save.

„Posvećen princu i svecu iz 12. veka, to je monumentalni projekat koji se još gradi. Sa kupolom visokom 27 metara, teškom 4.000 tona i oko 130.000 kvadratnih stopa zlatnog mozaika, to je jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svetu i vrhunska znamenitost u zemlji“, napominje.

Ipak, svoj izveštaj i završava – u kafani. I to najstarijoj u gradu – Znak pitanja.

„Datira iz 19. veka, jedan je od najpoznatijih gradskih objekata, gde se služe izdašna jela kao što su ajvar, sarme, sirevi i kiseli krastavci. Oslanjajući se na tradiciju, drveni stolovi prekriveni su crveno-belim kariranim stolnjacima. Znak Pitanja pruža delić balkanske kulture i ako imate vremena za samo jednu kafanu – posetite ovu“, preporučuje uz posebne pohvale na račun povoljne, a kvalitetne hrane.

Na kraju, utiske sumira rečima: „Možda je zima, ali ako tražite destinaciju gde ste dobrodošli i gde će vam biti toplo oko srca, onda bi Beograd trebalo da bude na vašoj listi. I ako slučajno vidite mog omiljenog Paganinija, molim vas pozdravite ga“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati