Slobodno vreme

[ Izvor: Lovesensa/Atma.hr ]

18. 01. 2024. 08:51 0

Prepustite se, univerzum savršeno brine za vas!

Vi ste s duhovnog nivoa gledano već prosvetljeni, blaženi i srećni. Nije potrebno da išta više dodajete, već oduzimate. Treba samo da dopustite da se dogodi, da se s potpunim poverenjem prepustite onome što jeste. Bog zna šta vam treba i pre nego što molite.

Ako ste čitali knjigu "Tajna" ili "Zakon privlačenja" ili gledali film "Tajna", mogli ste da steknete dojam da istorija počinje od Amerike i da je tajnu čovečanstvu obelodanio tandem Abraham–Hicks.

Međutim, takvo razumevanje stvarnosti da nebo ispunjava naše želje utkano je u duhovne tradicije svih naroda i vera sveta. To ste sigurno mogli i sami da zapazite kad ste nekad celim bićem stvarali nešto (umetničko delo, gradili kuću, otvarali firmu i sl), da vam se činilo kao da vam ceo univerzum pomaže da poduhvat uspe. Tajna je u tome što nije bilo "kao" da vam univerzum pomaže nego vam jeste pomagao.

Među najstarijim zapisima čovečanstva, u indijskim Vedama, rečeno je da "postaneš ono što misliš".

Sveta knjiga Sika ("Šri Guru Grant Sahib") kaže: "Kakva je tvoja svesnost, takav je tvoj put". U Bibliji ima mnogo mesta koja kazuju da mišljenjem i verom možete menjati stvarnost:

- Imajte veru Božju; jer vam zaista kažem: ako ko reče gori ovoj: digni se i baci se u more i ne posumnja u srcu svojemu, nego poveruje da će biti kao što govori: biće mu što god reče. (Evanđelje po Marku 11:23).

A kako nam to i zašto Univerzum (Milost, Nebo, Bog, Stvarnost…) pomaže u ispunjavanju želja i snova? Pa zato što u suštini našeg Bića – mi jesmo univerzum.
*Prema Vedama, mi smo večni sićušni deo večne i sveznajuće apsolutne Istine (Boga) i kreacije, kvalitativno gledajući smo jedno, iako smo duhovne individue i kvantitativno sićušni u poređenju s božanskom osobom.

- Carstvo je božje unutra u vama. (Evanđelje po Luki, 17:21)

I zato ako Boga ne nađete u sebi, nigde ga nećete naći. To je lepo predstavljeno u konceptu Brahman–Atman, gde je Brahman svet, a Atman njegov odbljesak u nama. Stvarnost je okean, a mi smo talas koji je uvek (i kada nastaje i dok traje i kada nestaje) deo tog okeana, znali to ili ne, hteli to ili ne. A kada smo već kod talasa, upravo energija talasa misli – talasna dužina (frekvencija) – je način kojim smo vezani sa svime što jeste. Stvarnost je mreža energija različitih frekvencija (N. Tesla: "Materija je ’smrznuta’ energija"), a mi smo njen suštinski deo, jer je svest osnova univerzuma.

Ego je samo zamka

Ovaj pristup je i najlakši i najteži; najlakši jer ne treba raditi ništa. Vi ste s duhovnog nivoa gledano već prosvetljeni, blaženi i srećni. Nije potrebno da išta više dodajete, već oduzimate. Treba samo dopustiti da se dogodi, da se s potpunim poverenjem prepustite onome što (već) jeste. Zna otac vaš nebeski šta vama treba i pre nego što molite.
Istovremeno, taj je put i najteži; naš ego, naša iluzija o nama – ličnost (grčki: persona, prosopon, προσωπον, znači "maska" kao i u slovenskim jezicima: ličnost, ličina, maska) – šapuće nam da ništa od toga nije tačno, da su to sve gluposti (verojatno mnogima od vas sugeriše baš ovoga časa) i da se vi držite svoje "zdrave pameti".

Tu je zamka! Ego zna, um zna, da je prosvetljenje njegova smrt. "Moramo umreti da bismo živeli“ (Korinćanima 1, 15:36) – ego mora umreti da bismo mi – duša (najzad) živeli. Ali ego to ne da, traži garancije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati