Slobodno vreme

[ Izvor: RTS ]

02. 08. 2023. 06:54 0

Poslovi u kući koji mogu biti opasni

Na društvenim mrežama pojavio se snimak žene koja u svom domu na petom spratu pere prozore sa spoljne strane. Situacija u kojoj je žena snimljena je veoma opasna. Gradski zavod za javno zdravlje radio je istraživanje o tome koliko nezgoda se dešava u stanu i broj nije mali.

Anketirani građani kažu da je takvo ponašanje poprilično nepromišljeno.

- Da li je vredniji život ili prozor? To me baš interesuje. Znate šta, ne bih ni pokušavala, mislim da nije pametno, prosto, možda nekome trebam - kaže jedna sugrađanka.

Pranje prozora na visini sa spoljne strane treba ostaviti profesionalcima. Oni kažu da je sve ostalo preveliki rizik, a pogotovo ono što se često može videti na snimcima po društvenim mrežama.

- Mislim da samo može da se desi nešto loše ako se ne koristi adekvatna oprema sa kojom treba raditi na visini. Bezbednost kaže da je sve preko dva metra visine nebezbedno po radnika. Za sve preko toga je neophodno imati lekarski pregled, odraditi određene obuke kako bi mogli uopšte tako nešto da rade. U našoj firmi imamo pet ljudi koji poseduju kompletnu alpinističku obuku, radimo mahom u Beogradu i u Srbiji na svim nedostupnim površinama peremo staklene površine i fasade - kaže Slobodan Jovičić iz firma za održavanje higijene.

Užad, sprave za spuštanje, blokeri, penjalice, šlem, prsluk, sve to nosi jedan profesionalac angažovan za pranje prozora. Bez toga, posla nema, tvrde u ovoj firmi. Koliko god čudno zvučalo, kućni poslovi mogu biti opasni po život. Kačenje zavesa nije nimalo bezbedno, posebno za starije osobe. U modernim kućnim uslovima mnogo je toga što može da dovede do manjih, ali i veoma ozbiljnih povreda, objašnjavaju iz Hitne pomoći.

- Često postoje povrede u kućnim uslovima, što se tiče aparata koje najčešće koristimo, bilo povreda u smislu posekotina, padova, opekotina. Na nesreću, naši stariji sugrađani i padovi u kućnim uslovima su jako česti gde dolazi do povrede kuka - kaže dr Dejan Mladenović iz Hitne pomoći.

Apeluje na građane da vode računa i dodaje da nisu retki ni udari struje od aparata jer često popravljamo uređaje kao laici i pokušavamo da rešimo neki problem.

To potvrđuju i rezultati istraživanja Gradskog zavoda za javno zdravlje. Najčešće povrede u kući dešavaju se u dnevnoj ili spavaćoj sobi, više od polovine se povredi baš u tim delovima stana. Češće se povređuju žene, a rizik od pada je veći što su osobe starije.

Naginjanje sa terase ili sa prozora nikako nije preporučljivo bez obzira na godine. Jedno je voleti adrenalinske nalete u kontrolisanim uslovima, a nešto sasvim drugo je nepotrebno rizikovati.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati