Slobodno vreme

21. 07. 2023. 09:14 0

Pažljivo sa 4 proizvoda koja deca svakodnevno koriste

Svaki roditelj za svoje dete ima jednu najvažniju želju, prvu u nizu, a to je da bude zdravo.

Zato od trenutka kad se dete rodi, kada se osmehne u našim rukama, gledamo da učinimo sve da ga zaštitimo od štetnih uticaja sveta oko nas. Ipak, o nekim stvarima manje vodimo računa, a mogu im nauditi.

1. Oblačite deci garderobu od pamuka

Daleko važnije od brenda na detetovoj garderobi jeste njen sastav. Zato pre kupovine majičica i čarapica, obavezno pročitajte sastav od kog je stvar koju kupujete napravljena. Najbolji izbor za vaše dete je 100 odsto pamuk, jer koža u njemu diše. Iznenadili biste se, ali mnoga garderoba za decu nije od pamuka, pa mališani u sintetičkim stvarima imaju problem sa osipom i nadraženom kožom. Često se roditelji zalete kod kupovine čarapica, pa i ne primete da nisu pamučne. Dečja stopala se u sintetici znoje, te tako se razvija opasnost od gljivičnih i drugih infekcija. Zato uvek prvo pogledajte sastav i birajte samo prirodne materijale.

2. Kupujte nebeljeni toalet-papir umesto belog, koji je tretiran hemikalijama

Nebeljeni toalet-papir je pravi izbor za svako dete, ali i odgovornog roditelja, jer samo papir koji je 100 odsto napravljen od celuloze neće dovesti u opasnost nežnu detetovu kožu, kao što to može biti slučaj sa belim toalet-papirom, koji postaje beo zahvaljujući brojnim hemikalijama. Svakodnevna upotreba belog toalet papira koji u sebi sadrži BISFENOL A, hlor i mnoge druge opasne hemikalije, dovešće do nadražaja kod sve dece, a ne samo one sa osetiljivom kožom. Umesto belog, izaberite nebeljeni toalet-papir, u braon boji, prirodnoj boji celuloze. Za razliku od recikliranog, tretiranog papira, ovaj je sto odsto prirodan, mekan i udoban, a na pakovanjima je uvek naglašeno da je napravljen od sto odsto nebeljene celuloze. Na našem tržištu najbezbedniji za upotrebu je Perfex toalet papir braon boje, od 100% nebeljene celuloze.

3. Plastične flašice koje su jednokratne ne koristite više puta

Kada dete popije vodu iz flašice koja je za jednokratnu upotrebu, gledajte da tu flašicu i bacite. Naime, sva plastika na kojoj je oznaka 1 – PET/PETE (polietilen-tereftalat), napravljena je od materijala od kog se prave flaše za sokove, izvorsku i mineralnu vodu, providne kutije za pakovanje hrane u supermarketima itd. Sva PET(E) ambalaža je za jednokratnu upotrebu, u suprotnom može da ispušta štetne hemikalije.

4. Mažite deci kremu sa zaštitnim faktorom i kad niste na letovanju

Doktori stalno upozoravaju da je neophodno decu sklanjati sa jakog sunca, posebno jer su UV zračenja sve intenzivnija i opasnija po naše mališane. Pored toga što ih treba skloniti sa letnjeg sunca posle 10 sati, važno je i nanositi kreme koje su dermatološki ispitane, imaju visoki faktor zaštite i štite nežnu kožu od sunčevih zraka. Sunce je s nama svakog dana, pa zato bebe treba mazati po licu i kada niste na letovanju - čak i kada se igra u parku, kada idete u šetnju ili vozite bicikl po prirodi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati