Slobodno vreme

[ Izvor: City magazine ]

25. 05. 2023. 06:49 3

Ovako danas izgleda kuća Topalovića iz "Maratonaca" (FOTO)

Kultni film "Maratonci trče počasni krug" i danas je rado gledan kod domaće publike, što najbolje govori o tome koliko je ovaj film vanvremenski.

Iako snimljen 1982. godine, i sada često čujemo čuvene replike iz "Maratonaca", a nedavno je na Tviteru osvanula i kuća u kojoj su Topalovići živeli, piše City magazine.

Familiju Topalović čini šest generacija muškaraca od kojih najmlađi ima 24 godina, a najstariji 150. Ko zna koliko ste puta, šetajući Beogradom, prošli pored kuće u kojoj su živeli, a da niste obratili pažnju da je upravo to ta kuća. Naime, kuća u kojoj se nalazi njihovo "Dugo konačište" nalazi se na uglu Zadarske i Srebreničke ulice na Kosančićevom vencu u centru Beograda.

Oronula i zapuštena, dvospratnica izgleda sasvim drugačije. Na gornjem spratu kuće pojedini prozori su razbijeni, zidovi se ljušte, malter otpada, a u samom dvorištu poređano je mnoštvo umetničkih slika.

"Eto odgovora na pitanje iz filma 'Šta će biti sa kućom?'", "Sramota", "Može da se iskoristi za restoran, konačište, da ne kažem, večno. Ne znaju iz grada da postoji. Ima još, Dositejeva Flojdova kuća, Majstorska radionica u Ravaničkoj, Balkanski špijun u Serdar Jola srušena, ali u Cerskoj 32, kuća sa koje pada Ilija Čvorović je moguće još tamo. A tek Džems Bond", "Svaka normalna država bi to obnovila. U Srbiji se ruševine promovišu kao atrakcija. Beda od zemlje", "Žalosno da ovako propada bez obzira čija je", samo su neki od komentara ispod tvita.

Inače, za snimanje je upotrebljena kao eksterijer, a scene unutra snimane su na drugim lokacijama i studiju. U ovom dvorištu snimane su i scene dešavanja ispred kuće, pa tako i jedna od najpoznatijih scena domaće kinematografije kada Bora Todorović (Đenka) izgovara ono čuveno "Da znate da je ukusan Pantelija".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati