Slobodno vreme

Direktno.rs

16. 05. 2023. 11:54 1

Kum detetu: Ko može da bude?

Kum bi trebalo da bude izuzetno bitna figura u našim životima, kumstvo spada u duhovno srodstvo pa su tako i kumovi predstavljali svetinju i najbližeg člana jednoj porodici.

Ukoiliko ste nekad bili u dilemi ko sme ako ne sme da krsti vaše dete, pokušaćemo da vam pomognemo:

Krštenje dete je prvi njegov korak na putu ka Bogu, a sam obred predstavlja praznik za celu porodicu! Da bi se sakrament odvijao po svim kanonima, posebna pažnja se mora posvetiti izboru kumova za bebu!

Smatra se da su kumovi anđeli u svetu koji su pozvani da pomognu maloj osobi da započne duhovni život, koji će ga celog života štititi od iskušenja. Izbor kumova se smatra da utiče na budućnost deteta, uzmite to u obzir.

Tajna krštenja deteta se obavlja jednom. Ni u kom slučaju dete se ne sme ponovo krstiti, šta god da se desi! Crkva drugi put zabranjuje ovaj sveti obred. Kakve kumove roditelji izaberu detetu, takvi će ostati za života.

Koje osobe nam ne mogu nikako biti kumovi?

Prema Crkvenim pravilima ne možete za kumu uzeti devojku mlađu od 14 godina a za kuma dečaka mlađeg od 15 godina. Tek nakon ovog uzrasta čovek se može baviti duhovnim obrazovanjem, smatra crkva.

Takođe, nikako ne bi trebalo uzimati za kumove monaha i monahinju, niti osobe sa mentalnim oboljenjima. Osim toga, ni roditelji deteta ne mogu biti kumovi.

Dosta je narodskih verovanja ukorenjeno u našoj tradiciji pa se tako smatra da je nemoguće uzeti neudatu ženu za kumu devojci, a neoženjenog muškarca za kuma momku. Još jedno sujeverje vezuje se za trudnice koje takođe navodno ne treba uzimati za kume.

Međutim, prema stavu crkve najvažnije je da osoba koju izaberete za kuma vašem detetu ili za venčanje bude dobra osoba, sve ostale stvari su manje važne!

Uobičajeno je da se u kuću kumčeta donose pokloni, novac, igračke, da se besposleno provodi vreme sa detetom. Nažalost mnogi ljudi zaboravljaju da su kumovi prvenstveno duhovni mentori i da je najbitnije posvetiti se toj mladoj i nezreloj duši i pokušati joj pomoći da se snađe u ovom teškom vremenu i svetu punom poteškoća.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati