Slobodno vreme

Direktno.rs

05. 01. 2023. 17:28 0

Šta se sve stavlja u božićnu česnicu?

Božićna česnica se pravi od beskvasnog testa i u nju se stavljaju sledeći predmeti koji, prema verovanju donose sreću i novac u kuću.

Božićna česnica se sprema na Badnje jutro ili Badnje veče i obično se koristi belo brašno, soda bikarbona, malo soli i osveštana voda.

Pored ovih sastojaka u česnicu se obavezno stavljaju i određeni predmeti za koje se veruju da donose novac i sreću u kuću:

Najveći broj ljudi će neizostavno u hleb staviti novčić, jer se veruje da donosi novac i sreću, kao i parče badnjaka, koji onome ko odlomi parče sa njim donosi plodnost i dobro zdravlje, a iz istog razloga stavlja se i dren.

U nekim krajevima, u česnicu se stavlja kukuruz (zbog svinja), pasulj (zbog ovaca) i ovas (zbog konja). Oni koji drže kokoške i drugu živinu, u svoju česnicu stavljaju zrna pšenice.

Božićna česnica se jede uz doručak na Božić, kada se svi ukućani okupe oko svečane trpeze.

Prvo je ukućani okreću među sobom tri puta, a zatim se česnica lomi i jede pre ostale hrane.

Ko pronađe novčić i badnjak, treba da ga čuva na posebnom mestu, dok se pšenica, ovas, pasulj i kukuruz daju životinjama zbog kojih su i stavljeni u božićni hleb. U nekim krajevima veruje se da ako se prilkom pečenja česnice testo podigne iznad, na primer, kukuruza, te godine će on odlično roditi.

U pojedinim krajevima u Srbiji se od badnjaka prave oblici knjige i jarma koji se takođe stavljaju u česnicu. Onaj ko u česnici nađe knjigu - veruje se da će dobro služiti pamet, a onaj koji izvuče jaram - zna se - biće taj koji će najviše "povući" tokom godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati