Slobodno vreme

Direktno.rs

03. 12. 2022. 17:59 0

Kad su deca prestara da bi verovala u Deda Mraza?

Stručnjaci su oprečnog mišljenja. Jedni podržavaju potpirivanje mašte, dok drugi ukazuju na opasnost potkopavanja poverenja

Hteli mi to ili ne, svako mora da "odraste" u nekom trenutku.

Iako je "izmišljanje" normalan deo detinjstva, neki roditelji se mogu zapitati kada je pravo vreme da objave vest da neki od omiljenih likova njihove dece nisu baš ono što deca misle da jesu.

Kako roditelji mogu tu vest da im prenesu na bezbolan način? I, što je još važnije, kada roditelji treba da razgovaraju sa svojom decom? I na kraju, da li roditelji uopšte i da govore deci istinu o Deda Mrazu i drugim izmišljenim likovima?Dženifer Kelman, terapeutkinja i licencirana klinička socijalna radnica na "JustAnswer.com", kaže da društvo često žuri da natera decu da odrastaju, što uključuje raspršivanje sve magije i čuda koja beleži uglavnom svačije detinjstvo.

- Ne postoji takva stvar kao što je - prestari ste da biste verovali u Deda Mraza, Uskršnjeg zeca i Zubić vilu - ističe terapeut za "Yahoo Life" i dodaje: - Pustiti decu da sama shvate je daleko bolje nego da im roditelji saopštavaju takvu vesti. Mnogi rodtielji su "prebrzi", požuruju svoju decu kroz ove trenutke kako bi ih naterali da brže odrastu - ali po koju cenu?

Sa druge strane, dr Šeldon Zablou, dečji psihijatar iz San Dijega u Kaliforniji, ima drugačiji pogled na odgovornost roditelja kada je u pitanju izmišljanje:

- Za emocionalno blagostanje deteta važnije je da može da se osloni na svog roditelja da će da odražava stvarnost sveta, nego da mu nameće zabavu kroz izmišljena bića - kaže Zablou: - Ako roditelj obmane svoje dete o Vili Zubić, Deda Mrazu ili Uskršnjem zecu, oni bi mogli da poremete temeljne osnove dugoročnog emocionalnog zdravlja svog deteta potkopavajući roditelje kao ljude od poverenja.

Stručnjaci se slažu da između roditelja i deteta treba da se vode razgovori o pretvaranju i izmišljanju. Dok će deca neizbežno naučiti određene "istine" preko svojih vršnjaka ili na druge načine, roditelji treba da prate detetove znakove da bi utvrdili kada su spremna da prihvate i razumeju stvarnost i istinu o voljenim likovima iz detinjstva.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati