Slobodno vreme

Direktno.rs

27. 11. 2022. 11:38 0

Odgojiti muško dete - najteži proces

Psihologija muškog deteta prema Jungu je jednostavna: "Ako majka ne oseća emocionalnu povezanost sa mužem, ona to traži u sinu"

Psiholozi često navode kako je odgojiti muško dete najteži proces. Međutim, u današnjem svetu teško je izvesti na pravi put i muško i žensko dete - podjednako.

A što se tiče vaspitanja muške dece, Jung je smatrao da vaspitanje koje ne odgovara pravilnom razvoju deteta može dovesti do formiranja takozvanog kompleksa "muškarac-dete". Na primer, ako otac majci ne pruža emocionalnu podršku i pažnju, ona ih može početi tražiti u detetu, stvarajući tako dublju vezu nego što je potrebno. Dakle, majka može postati previše brižna i svojom pažnjom "zagušiti" sina, vezajući ga za sebe i onemogućavajući da se on reši osećanja zavisnosti od nje.

Kao dete tako kompulzivne majke, jednostavno ne možete da živite sami. Stalno će ispravljati sve vaše greške i donositi sve važne životne odluke za vas sve dok joj to dopuštate. Knjiga Moderna Jungova Klinička praksa kaže:

"I evo čoveka koji stoji ispred vas, živi u prošlosti i pokušava da pobegne iz ovog hladnog i surovog sveta, koji ne može da razume. Njegova majka je često pored njega, ne pokazujući ni najmanju zabrinutost zbog činjenice da je njen sin trebalo da odraste kao muškarac, i ne čini ništa da mu pomogne da odraste i zasnuje svoju porodicu.

Svedok ste neke vrste zavere između majke i sina i vidite kako njih dvoje pomažu jedni drugima da prevare stvarni život.

On čini samo niz malih pokušaja da se oslobodi, jer su njegova inicijativa i izdržljivost paralizovani tajnim sećanjem da se mir i sreća mogu dobiti samo od majke... To nameće određene zahteve čovekovoj muškosti, njegovoj revnosti i, iznad svega, njegova hrabrost i odlučnost da sve stavi na kocku. Da bi to uradio, biće mu potrebna podrška izdajničkog Erosa, koji je u stanju da zaboravi majku i preživi prekid s prvom ljubavlju svog života".

Ta misao je vrlo duboka i nekima se njeno postojanje može učiniti nerealnim, ali poenta je u tome da majke koje podižu, izdržavanu decu sve to rade svesno, priznale to ili ne.

Njihovi sinovi nisu u stanju da pronađu pravu sreću izvan majčinog krila, jer ih majke ometaju na svaki mogući način. Sam majčin kompleks, kada se detaljno ispita, prilično je šokantan. Neki muškarci zaista nisu u stanju da postignu psihološku zrelost zbog nedostatka oca i onoga što im je potrebno od njega. Ali za uspešan i samostalan život takvi muškarci treba da se reše zavisnosti koju njihova majka oseća prema njima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati