Slobodno vreme

Direktno.rs

14. 11. 2022. 06:00 0

Da li je odlaganje alarma štetno za naše zdravlje?

Ako često posežete za dugmetom za odlaganje alarma , niste jedini. Nova studija je pokazala da 57 odsto odraslih obično ostaje u krevetu do tog drugog, trećeg, ili čak četvrtog alarma.

Sveprisutnost dugmeta za odlaganje svedoči o njegovoj popularnosti. Teško ćete pronaći telefone bez ove opcije,uprkos brojnim upozorenjima stručnjaka da je odlaganje loše za nas, piše Science alert.

Naučnici koji proučavaju spavanje tvrde da bi alarmi u teoriji mogli da prekinu naše cikluse spavanja, što otežava da se probudimo. U polusnu, to dugme za odlaganje nikad ne izgleda primamljivije, ali odlaganje alarma na još nekoliko minuta samo uljuljkava naše telo u sledeći ciklus spavanja, samo da bi se ponovo prekinuo.

Uprkos takvoj negativnosti prema odlaganju, čvrsti podaci o njegovim efektima su oskudni, a većina onoga što znamo o ovoj temi potiče iz studija o ponašanju povezanih sa spavanjem ili stresom.

„Medicinski establišment je generalno protiv upotrebe odlaganja alarma, ali kada smo otišli ​​da pogledamo koji čvrsti podaci postoje, nije ih bilo“, kaže neuronaučnik Stiven Matingli sa Univerziteta Notr Dam u Indijani i dodaje da sada postoje podaci koji dokazuju koliko je to uobičajeno i da još uvek ima toliko toga što je ostalo nepoznato.

Studija, u kojoj je učestvovalo 450 odraslih, bazirala se na podacima evidentiranim u dnevnim anketama o spavanju i sa nosivih uređaja, i otkrila je da je 50 odsto veća verovatnoća da će žene odspavati, odnosno koristiti odlaganje alarma nego muškarci.

U međuvremenu, oni koji su koristili tu opciju imali su manje aktivnosti tokom dana i imali su obrasce spavanja koji su pokazivali više znakova poremećaja sna.

Takođe su uzete u obzir i preferencije spavanja. Utvrđeno je da „noćne ptice“ češće koriste dugme za odlaganje i da su generalno umornije, kao i da su u pitanju mlađi ljudi.

Isto tako pokazalo se da, iako odlaganje može da bude dobro za jednu osobu, možda neće biti tako dobro za neku drugu. Kao što pokazuju dosadašnja istraživanja, svi spavamo drugačije.

Možda nije iznenađujuće da su oni koji su odlagali buđenje imali veću verovatnoću da vide pozitivne strane dlaganja, kao što su bolje raspoloženje i osećaj budnosti posle toga. Dok su oni koji nisu odlagali buđenje imali tendenciju da se ne slažu da su te prednosti moguće.

Glavni razlozi za odlaganje alarma bili su to što ne mogu da ustanu iz kreveta na prvi alarm, zato što mi je udobno u krevetu i zato što im je potrebno više sna.

Tim koji stoji iza studije nije rekao da li je odlaganje alarma dobro ili loše za nas, naglašavajući umesto toga da potreba za bilo kakvom vrstom poziva za buđenje verovatno neće biti dobra za naše opšte zdravlje.

Drugim rečima, više sna je odgovor, a ne manje upotrebe dugmeta za odlaganje alarma. Spavajte redovno, dovoljno, i što je moguće neometano.

Što se tiče odlaganja alarma , istraživači žele da vide detaljnije studije o njegovim efektima sa većim grupama ljudi i to ne samo da bi saznali o potencijalnim negativnim efektima pritiskanja dugmeta za odlaganje alarma, već i o nekim pozitivnim stranama.

„Ako odložite alarm i budete budniji kada sednete za volan da biste otišli ​​na posao, to bi moglo da bude dobro i korisno“, kaže Matingli. i dodao da ako smanjuje zavisnost od kofeina, da je to nešto drugo.

Odlaganje alarma nije isto za sve, ono je poput stresa.

„Neki stres je dobar – zato imamo odgovor na borbu ili bekstvo. Ima vremena i mesta za to. Možda postoje slučajevi kada je pritiskanje dugmeta za odlaganje alarma zaista korisno“, smatra on.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu Sleep.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati