Slobodno vreme

Direktno.rs

02. 11. 2022. 09:00 0

Zašto treba imati drvo magnolije u dvorištu?

U Kini je cvet magnolije simbol snage i vernosti, dok kod nas simbolizuje vraćanje staroj ljubavi. Ako želite da imate stabilnost i mir u kući, onda u dvorištu obavezno uzgajajte drvo magnolije!

Istorija magnolije počinje u dalekoj prošlosti. U Severnoj Americi, Evropi i Aziji pronađeni su fosili magnolija stari oko 95 miliona godina. S obzirom na to da su magnolije postojale pre pojave pčela, za njihovo oprašivanje su zaduženi insekti tvrdokrilci.

Iako deluje nežno, latice magnolije su zapravo vrlo čvrste, presvučene voskom koji ih štiti od oštećenja prilikom oprašivanja.

Naziv magnolija prvi put je upotrebio francuski botaničar Čarls Plumije, a ovaj naziv je izabrao u čast svog kolege Pjera Manjola, profesora botanike i direktora Kraljevskog botaničkog vrta u Monpeljeu.

Cvet magnolije može da bude različitih oblika, a sve zavisi od vrste. Boje variraju od bele, ružičaste i ljubičaste do žute i crvene.

Listovi su im krupni i sjajni, a plodovi podsećaju na šišarke. Nakon pucanja plodova, semenke postaju dostupne pticama i sisarima koji ih jedu i tako raznose dalje.

Magnolije uglavnom rastu kao visoko žbunje, a mogu da se oblikuju i u nisko drveće, visine do 5 metara. Listopadne vrste magnolija uglavnom cvetaju pre listanja pa njihovi divni cvetovi još više dolaze do izražaja.

Najzastupljenija vrsta ovog drveta kod nas je Magnolija liliflora (ljubičasta), čiji su cvetovi krupni, peharastog oblika. Cvetovi su spolja jarko ljubičasti, a iznutra beli.

Magnolije vole da budu na sunčanom mestu sa bogatim, neutralnim zemljištem. Na raspolaganju treba da imaju dovoljno vlage i dobru drenažu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati