Slobodno vreme

Direktno.rs

23. 10. 2022. 09:30 0

Zašto nam neko ide na živce? Odgovor nervira

Može se desiti da vas pri prvom susretu, čak i ako nemate komunikaciju sa nekom osobom, sve kod nje nervira - od smeha do pokreta.

Nekada čak i ne morate ni da vidite tu osobu, dovoljno je samo da pročitate poruku ili mejl koju vam je napisala.

Psiholozi kažu da postoji jedan poseban razlog (koji, naravno, nije jedini) i najverovatnije vam se neće dopasti odgovor - često smo mi razlog.

U mnogim slučajevima svoje probleme, negativne emocije ili unutrašnje konflikte projektujemo na drugu osobu i to nas iritira više nego što je zaista potrebno. Zbog nerešenih unutrašnjih sukoba oslobađamo frustracije. Ili u toj osobi prepoznajemo sopstvenu karakteristiku – koju ne volimo i ne želimo da priznamo, čak se i stidimo.

Takve reakcije obično nisu zlonamerne, već zaštitni mehanizam. Nesvesno se štitimo od suočavanja sa samim sobom, jer možda nismo spremni za takvu konfrontaciju.

Ali kada priznate ove nesvesne odgovore, to vam može pomoći da se bolje predstavite. Znamo da je potiskivanje emocija ili njihovo poricanje samo privremeno rešenje.

Sledeći put kada vas neko toliko frustrira i ide na živce bez ikakvog razloga, poslušajte sebe i zapitajte se šta vas zaista muči. Odgovor, kažu stručnjaci, često leži u nama samima. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati