Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

31. 07. 2022. 15:51 2

"Srpski Karibi" na sat vremena od Beograda (FOTO)

Ako želite fotke uz tirkiznu vodu koja se cakli na suncu, ne morate daleko da idete. Bešenovačko jezero poznato i kao Beli kamen, baš iz tog razloga nosi reputaciju "srpskih Kariba".

Boja vode deluje gotovo egzotično za naše krajeve, zbog čega je ovo jezero jedno od najatraktivnijih i najpopularnijih na Fruškoj gori. Plaža je prilično divlja, zapravo nije ni planirano tu kupalište, a u plićaku se mogu videti jata sitnih riba.

Jezero je smešteno jugoistočno od Bešenovačkog Prnjavora, malog mesta na obroncima Fruške gore, na samo 80-ak km od Beograda. Od centra Grada Sremska Mitrovica udaljeno je 23 kilometara.

Bešenovačko jezero je nastalo na površinskom kopu Beli kamen, gde se eksploatisao krečnjak za potrebe fabrike cementa u Beočinu.

Napušteno posle iscrpljivanja kopa, jezero je osamdesetih godina krenulo da se puni vodom, da bi posle dvadeset i više godina dostiglo dubinu od oko 50 metara. Nivo vode se i dalje povećava.

Meštani kažu da je prilikom kopa presečena glavna vodena žila i da su zbog nastanka ovog jezera presušili okolni izvori. Voda je čista, prozirna, neobične tirkizne boje, a kažu i lekovita zbog svog mineralnog sastava. Vrlo često se mogu videti posetioci koji se kraj obale mažu blatom za koje se, takođe, smatra da je zdravo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati