Slobodno vreme

[ Izvor: Danas ]

27. 07. 2022. 15:33 4

Zagreb najbolji turistički grad u Evropi

Kompanija za analizu turističkih podataka Mabrian svake godine, pa i ove, pravi listu 14 najboljih gradova po pitanju cene i kvaliteta usluga koje nude. Na vrhu liste ovog juna našao se Zagreb koji je ocenjen kao destinacija koja ja najlošije pozicioniran „kada su u pitanju avio veze“ ali je bez obzira na to ostao prvi na listi jer nudi veoma konkurentnu cenu smeštaja u odnosu na druge analizirane destinacije“.

Upravo to je bio razlog sveopšteg zadovoljstva turista pa da hrvatsku prestonicu ocene poželjnijom destinacijom nego London i Pariz koji nemaju baš nikakav problem sa avio vezama. Oni su kažnjeni su zbog veoma visokih cena hotelskog smeštaja.

Dubrovnik, primorski grad na jugu Hrvatske, zauzeo je deveto mesto među 14 gradova.

„Dubrovnik je među destinacijama sa najvećim stepenom zadovoljstva među analiziranim destinacijama, međutim, prosečna cena hotela je veoma visoka, a povezanost vazdušnim saobraćajem ograničena, što ga svrstava na deveto mesto“, navode iz kompanije Mabrian, prenosi Index.hr

Najbolje turističke gradove, kada se uzme u obzir kvaliteta naspram cene, rangirala je ovim redom: Zagreb (Hrvatska), Atina (Grčka), Ljubljana (Slovenija), Rim (Italija), Beč (Austrija), Lisabon (Portugal), Madrid (Španija), Milano (Italija), Dubrovnik (Hrvatska), Berlin (Nemačka), Amsterdam (Holandija), Pariz (Francuska), Barselona (Španija) i London (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Dubrovnik i Lisabon najbezbedniji

U istoj studiji, indeks percepcije bezbednosti pokazao je da su se u junu posetioci osećali najbezbednije u Dubrovniku i Lisabonu, a zatim u Milanu i Madridu. Na dnu su Berlin, Barselona i Beč.

„Postoji rastući trend potražnje za manje gužvama i autentičnijim destinacijama“, rekao je Carlos Cendra, direktor Mabrianovog odeljenja za prodaju i marketing.

„Iz tog razloga su zemlje poput Hrvatske i Slovenije, sa svojim glavnim gradovima, visoko cenjene destinacije. Imaju balans između sigurnosti, raznovrsnosti aktivnosti i atraktivnih prosečnih cena“, dodao je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati