Slobodno vreme

Direktno.rs

11. 05. 2022. 17:35 0

5 najlepših prolećnih ženskih imena: Značenje "lepota"

Kada beba dolazi na ovaj svet odabir imena je jedan od najlepših, ali u isto vreme najodgovornijih poslova roditelja. Ime je pečat koji će nositi celog života, pa je veoma bitno dobro razmisliti prilikom izbora.

Ako vaša beba treba uskoro da se rodi, možda baš neko od ovih prolećnih imena bude baš to pravo za vašu princezu.

Iris
Pretpostavlja se da ime Iris vodi poreklo iz staro-grčkog jezika, te da potiče od imena mitološke boginje Iride, ili pak od imena "božije glasnice" Iris, koja se kao svoj lični "simbol" ima dugu.

U slobodnom prevodu, ime Iris ima značenje - "ona koja je srećna"; "ona koja je glasnik Boga"; "osoba koja je lepa kao cvet"; "ona koja je radosna i svetla kao duga"; "žena koja pleni lepotom"; "osoba koja je obasjana svim duginim bojama"; "duga"; "boja"; "sreća".

Ljiljana

Etimolozi smatraju da je ime Ljiljana poteklo od imenice "ljiljan", a koja označava naziv cveta, a pre svega iz težnje roditelja da svojoj ženskoj deci nadenu ime koje je lepo, nežno i ljupko.

Žensko ime Ljiljana se novorođenim devojčicama daje pre svega zbog želje roditelja da one budu "lepe kao cvet"; "ljupke i nežne kao latice ljiljana"; "prefinjene"; "otmene"; "ljubazne"; "osobe koje su blage i plemenite", ili "sve one ženske osobe koje pak jako lepo zrače unutrašnjom i skrivenom lepotom".

Nevena

Pretpostavlja se da ime Nevena, vodi poreklo od imena cveta, tačnije biljke neven, a koji spada u red lekovitog bilja, pa osim toga što se ime daje da bi deca bila lepa i nežna kao cvet, verovanje je da se ime ranije davalo i kako bi ženska deca bila uvek zdrava; jaka i čila.

Njegovo "preneseno" značenje bi moglo da bude i neko od sledećih - "ona koja je lepa i nežna kao cvet"; "ona koja je zdrava i puna života"; "žena koja zrači energijom i koja je živahna"; "ona koja je uvek mlada"; "ona koja nikada neće ostariti (duhom)"; "ona koja je oličenje lepote i sreće"; "ona koja je jedra i nikada ne boluje".

Vesna

Žensko ime Vesna je poreklom iz staro-slovenske grupe jezika, i pretpostavlja se da je ime pak i poteklo od imena slovenske boginje proleća, Vesne ili pak da je "izvedeno" iz reči "vesnik", a u značenju onaj koji najavljuje ili oglašava dolazak proleća; radosti i sunca.

Značenje imena Vesna, po pravilu se odnosi na onu žensku decu koja su - "rođena da donesu ili sreću ili radost"; kao i na "onu decu koja su vesnici proleća"; "onu decu koja su oličenje topline i svetlosti"; "na decu koja su srećna; vedra; razdragana; poletna; vedrog duha i čistog srca".

Maja

Značenje imena Maja, komplikovano je definisati, ali se obično ono prevodi u zavisnosti od "izvornog" jezika, kao i od neke zemlje u kojoj je dato ime "tada" najviše zastupljeno, ili pak na osnovu nekih verovanja koja još uvek nisu baš iskorenjena.

Veruje se stoga, da se ime Maja ili Maia, daje obično ženskoj deci koja su rođena u kalendarskom mesecu maju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Tatin auto

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati