Slobodno vreme

Direktno.rs

06. 05. 2022. 06:00 0

Prednosti baštovanstva: Pokretač dobrog raspoloženja

Koristi od sadnje cveća su višestruke, pa šarena i lepa bašta nije jedina nagrada koju dobijamo. Često ume da bude iscrpno, ali uglavnom nas opušta i doprinosi boljem raspoloženju.

Sagorevanje kalorija

Bavljenje baštovanstvnom, tvrde stručnjacij sagoreva oko 330 kalorija na sat, što ga svrstava negde na skali između hodanja i trčanja. Ovo deluje iznenađujuće ako nikad niste uzeli baštenski alat u ruke. Kopanje zemlje lako zna da vam zada bolne mišiće narednog dana. Za razliku od šetnje i trčanja, baštovanstvno podstiče i vašu kreativnost. Dok budete čupali korov i raspoređivali zemlju u vašoj bašti sa namerom da sadite cveće slobodno možete da računate da ste upravo odradili uspešan kardio trening.

Pomaže u smanjenju anksioznosti i depresije

Baštovanstvno se oduvek povezivalo sa smanjenjem osećaja stresa, anksioznosti i depresije. Možda ste i čuli za izraz hortikularna terapija, koja uključuje sadnju biljaka i brigu o njima sa ciljem poboljšanja mentalnog i fizičkog zdravlja. Ovi tretmani najviše pomažu osobama koje žive same, koje borave u domovima za stare, kao i svima onima koji se iz zdravstvenih razloga ne mogu aktivno baviti sportom.

Zemlja je prirodni pokretač dobrog raspoloženja

Istraživaja pokazuju da posebna vrsta bakterija koja se nalazi u zemlji, utiče na aktivaciju neurona u mozgu koji oslobađaju hormon serotonin. Svakako nije potrebno da uzmete komad zemlje i stavite ga pod nos da biste iskusili ovo jedinstveno stanje, već jednostavno provedite neko vreme u svom dvorištu ili bašti; zasadite red cveća i stopite se sa prirodom.

Povećava nivo vitamina D

Izuzetno velik broj odraslih osoba, čak 40 odsto njih pati od nedostatka vitamina D u organizmu. Budući da naše telo nema sposobnost proizvodnje ovog vitamina potrebno je da ga unesemo ili putem hrane, ili boravkom na otvorenom. Samo pola sata dnevno je potrebno da provedete u svojoj bašti kako bi napunili rezerve vitamina D u tijelu. Ovaj vitamin je važan jer smanjuje rizik od oseteoporoze, raka, depresije i mišićne slabosti.

Poboljšava pamćenje

Studije pokazuju da je baštvanstvno važan faktor pri poboljšanju pamćenja. Naime, ono pomaže pri faktorima rasta moždanih nerava povezanih sa pamćenjem, kod osoba koje su prešle sedmu deceniju života. Kao i svi rituali koje sprovodite baštovanstvno od vas traži dosljednost, a to je važno jer sledeći svoje jučerašnje korake vi zapravo podstičete vaše pamćenje da bude aktivno.

Snižava krvni pritisak

Pored smanjenja anksioznosti i depresije baštovanstvno takođe smanjuje šanse od moždanog i srčanog udara. Ono predstavlja jednostavan način da ispunite srce dovoljnom količinom krvi bez većeg napora. Samim tim ako se redovno posvećujete sadnji biljaka i njihovoj nezi vaš krvni pritisak će biti u normali i vi ćete bolje funkcionisati.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati